2023-ban 745 olyan határozatot hozott a kormány, amelyek ugyan nem titkosak, ám mégiscsak jobb, ha nem tudunk róluk, így elzárták a nagyvilág elől, ráadásul kapásból 20 évre.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Miniszterelnöki Kormányiroda közölte, hogy az összesen 745 titkolni kívánt döntés többsége, 635 darab úgynevezett kétezres határozat volt, 110 pedig egy másik típusú, négyezres.

A tavaly Magyar Közlönyben is megjelent 1621 darab úgynevezett ezres határozat a nyilvános döntések táborát erősíti, míg ezekkel szemben a kétezres és négyezres határozatok nem kerülnek a nyilvánosság elé – pedig egyik sem titkosított, vagyis nincs bennük semmi érzékeny adat.

Nem titok, de jobb ha nem tudunk róla? 745 kormánydöntés, amik 20 évig titkosak a nyilvánosság számára

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A négyféle típusú kormánydöntés között a számozás segít eligazodni:

1. Teljesen nyilvános kormányhatározatok, ezeket kötelező a Magyar Közlönyben közzétenni, sorszámuk 1-essel kezdődik, ezek az úgynevezett ezres határozatok.

2. Nem titkos, de nem is közzétett kormányzati döntések, amelyek a kormány alá rendelt szerveknek adnak feladatot, sorszámuk kettessel kezdődik, ezek a kétezres határozatok.

3. Minősített adatot tartalmazó, titkos kormányhatározatok, amelyek nem nyilvánosak, nem jelennek meg sehol, ezek a háromezres határozatok, mivel a sorszámuk hármassal kezdődik.

4. Nem nyilvános, általában munkaszervezési jellegű kormánydöntések, amelyek sorszáma négyessel kezdődik, ezek a négyezres határozatok.

A Kormányiroda által adott tájékoztatás szerint tehát a 635 kétezres határozat a kormány alá rendelt szerveknek szabott valamilyen feladatot.

Néha a kormány akarata ellenére kiszivárognak ilyen döntések, így a 635 tavalyi határozat közül is többről tudunk. Nem feladatszabó, inkább pénzosztó jellegű az a kétezres döntés, amely a Mészáros Lőrinc cége által végzett egyik legnagyobb vasúti fejlesztés költségeit toldotta meg 17 milliárddal. Egy másik, a 2044/2023-as határozattal pedig Palkovics László exminiszter volt üzlettársának cégét hozták helyzetbe, kötelezővé téve annak iratkezelő szoftverét több száz állami szervnél – fogalmaz a HVG.

A másik típusú, négyezres határozatból kevesebb, 110 született tavaly. Ezek általában munkaszervezési jellegű döntések, melyek közül szintén napvilágot látott néhány. Így már tudjuk, hogy egy év elejei döntéssel az újbóli elhelyezkedésüket is megnehezítették azoknak a katonáknak, akiket a fiatalításra hivatkozva rúgtak ki. Egy másik pedig röghöz kötötte a köztisztviselőket, megtiltva az olyan munkahelyváltást vagy előléptetést, amely fizetésemeléssel járna.

A március 1-től hatályba lépett változás szerint egyes döntéseit a kormány már 20 évre is elzárhatja a nyilvánosság elől. Eddig 10 évig számítottak döntéselőkészítő iratnak a nem nyilvános – kétezres és négyezres – határozatok, és erre hivatkozva közérdekű adatként sem kellett automatikusan kiadni őket. A négyezres és kétezres határozatok tehát a jövőben még hosszabb ideig maradhatnak titokban, bár eddig sem volt egyszerű őket megszerezni.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Az ünnepnapokat is beszámítva napi két titok képződött.

Biztos lenne ez az adat?
Pálinkás Pál
megoldás, a következő kormány feloldja...ennyi...
Cherry
Titokban lopni, csalni, hazudni !!!
teuton
@NKF: Majd ha megtanulsz olvasni agyatlan birka, akkor megtudod, honnan tudja a HVG!!! Benne all, közerdekü adatigenylesre kellett közölni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.