Egy miniszteri rendelettervezet szerint bevezetnék az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban. Ez azt jelentené, hogy ha a terhesség kompikációmentes, a nők szülhetnek alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is.

Egy jelenleg érvényben lévő, 2003-as rendelet szerint a szülészeti ellátásban most a II. és III. progresszivitási szintű ellátás elérhető – előbbi koraszülött intenzív nélküli szülészeteket jelent, 24 órás neonatológus ellátással, utóbbiban pedig koraszülött intenzív osztályok is működnek.

Ennyi erővel szülhetünk a sufniban is – Új szülészeti rendszert talált ki a Belügyminisztérium

Illusztráció: freepik.com

A hvg.hu egy társadalmi egyeztetésre február végén kiírt tervezet alapján közölte, hogy a nők komplikációmentes várandósság – és még több más feltétel teljesülése – esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének.

Az I. progresszivitási szintű, gyakorlatilag alapellátásba a kockázatmentes várandósok kerülhetnének be, valamint feltételként szabnák meg, hogy az anya 18 év feletti legyen, első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Kizáró tényező még néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, de a korábbi császármetszés is. A feltételek megegyeznek egyébként az intézményen kívül szülésével – írja a telex.

A hvg.hu szerint ezeken az osztályokon nem lenne koraszülött intenzív, de még neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász sem állna rendelkezésre 24 órában sem, ahogy újszülött-szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kellene lennie ennek az ellátásnak is.

Ezeknek az osztályoknak biztosítaniuk kellene a sürgősségi szüléslevezetést és ambuláns szülészeti ellátást, illetve minden ilyen helyen lennie kellene egy császármetszés végzésére alkalmas műtőnek.

A Belügyminisztérium szerint ezt az új megoldást a lakossági igények hívják életre, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén„intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.

Forrás: telex.hu, hvg.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Óhhh édes istenem nem csak a koraszülöttség lehet veszélyes egy szülésben. Marha férfiak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Billibácsi
Remélem a rendelet vonatkozik sunyi sanyi rokonságára is!
Nanya
@madlaci66: Igen ! Bárhol lehet majd szülni ! Utcán ,sikátorban,vasúti alagútban,szemetes kukában.
Hát nem mindegy ? Ezeken a helyeken se lesz,orvos,szakszemélyzet éppen úgy mint a szülészeteken. pintér ezt te tetted !
Pálinkás Pál
@Pusztai: igazad van, csak azt is tedd hozzá, amikor így szültek, 10 babából megmaradt öt...
KisTehen
annak idején hogy rinyáltatok geréb ágnesért

most meg már kórházban szülnétek

a saját anyátok se tud eligazodni rajtatok
Pusztai
@Pálinkás Pál: valójában gúnyból írtam, van egy szokásom, soxor direkt nem teszek szmájliit
o))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.