Az együttműködés Szingapúrral nagyon sok hasznot hoz magyar és európai szempontból is: a kétoldalú kereskedelem értéke idén csúcsot dönthet, és a helyi vállalatok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a magyarországi beruházási lehetőségek iránt – jelentette ki Szijjártó Péter a városállamban. A külgazdasági és külügyminiszter Thaiföldön és Malajziában is sikeres tárgyalásokat folytatott.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Mohamad Maliki bin Osman szingapúri Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel és Grace Fu kereskedelmi miniszterrel folytatott egyeztetéseit követően arról számolt be, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt, és az idei kilátások is jók, miután nemrég jóváhagyták huszonnégy hazai élelmiszeripari cég számára a sertés- és baromfihús exportját, az ebből fakadó lehetőségeket pedig az érintettek ki is fogják használni.

Szijjártó két nap alatt kipipálta a három legversenyképesebb délkelet-ázsiai országot

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Tudatta, hogy a szingapúri vállalatok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a magyarországi befektetési lehetőségek iránt, amit tanúsít az is, hogy a háztartási műszaki eszközök gyártása terén élen járó Dyson is beruházást tervez hazánkban.

Hangsúlyozta, hogy a világon a leginnovatívabb háztartási elektronikai eszközöket, fülhallgatókat, porszívókat, hajszárítókat és egyéb eszközöket gyártó cég beruházásaiért számos ország versenyez, de ebből a versenyből ezúttal Magyarország kerülhet ki győztesen.

„Szingapúr a térség legversenyképesebb országa, a világon az egyik legnyitottabb gazdaság, amely a délkelet-ázsiai régióban a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, és a legtöbb beruházás is Szingapúrból érkezik Magyarországra” – húzta alá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az Európai Uniónak is érdeke lenne a minél szorosabb együttműködés Szingapúrral, ezért Magyarország az idei soros elnökségi féléve alatt nagy erővel fog dolgozni a digitális kereskedelmi egyezmény kitárgyalásán, ami jelentősen hozzájárulhat majd a kapcsolat fejlesztéséhez, miután napjainkban a kereskedelem egy komoly szelete már az online platformokon zajlik.

A miniszter kifejtette, hogy Magyarország és Szingapúr helyzete sok szempontból hasonló, a felek ezért a világpolitikát és a világgazdaság működését ma feszítő leghangsúlyosabb kérdésekben hasonló megközelítést alkalmaznak, sok esetben a nemzetközi mainstreamtől eltérő véleményt képviselve.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarországhoz hasonlóan, Szingapúr is rendkívül érzékeny a szuverenitására, ott is törvényt fogadtak el ennek védelméről, aminek érdekében intézményes rendszer jött létre ott is. „És Szingapúrt is ugyanúgy támadják és támadták a nemzetközi politikai világban, mint Magyarországot a szuverenitás védelme miatt” – mondta az az Infostart híradása szerint.

„Egyetértettünk abban, hogy minden országnak joga van a saját nemzeti érdekének képviseletéhez, és minden országnak joga van fellépni a saját szuverenitásának megvédése érdekében” – tette hozzá.

Malajzia

Magyarország az idei elnökségi féléve alatt újraindítja a korábban már megkezdett, de akkor megakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unió és Malajzia között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kuala Lumpurban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a malajziai kollégájával folytatott egyeztetését követően rendkívül fontosnak nevezte az EU külgazdasági kapcsolatainak javítását, és elmondta, hogy a magyar elnökség idején ezért a kormány újra fogja indítani a mintegy tíz évvel ezelőtt egyszer már megkezdett, azonban aztán megakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat Malajziával.

Bejelentette, hogy a felek hamarosan lezárják a tárgyalást a sertés- és baromfihús szállítására vonatkozó megállapodásról, amelynek nyomán egy-egy vírus kitörése esetén csak a közvetlen régióból tiltanák majd meg a malajziai hatóságok a behozatalt, nem egy egész országból.

Megjegyezte, hogy Magyarországhoz hasonlóan, Malajzia is nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy regionális éllovassá válhasson az elektromos autóipari átállásban.

„Nagyon fontos kutatási, egyetemi környezetet építettek fel, így a magyar és maláj műszaki egyetemek közötti együttműködést még szorosabbra fűzzük annak érdekében, hogy az elektromos autóipari átállás ne csak a termelés, hanem a magasabb hozzáadott értékű kutatás-fejlesztés szempontjából is új lehetőséget jelentsen a gazdaságaink számára” – mondta.

Thaiföldön még az előző napon tárgyalt Szijjártó Péter

„Két nap alatt megjártuk a három legversenyképesebb délkelet-ázsiai országot, Thaiföldet, Szingapúrt és Malajziát – összegzett a külügyminiszter

Fontos tárgyalásokat folytattunk, ezeknek kézzelfogható eredményei is vannak, hiszen lesz légijárat Bangkok és Budapest között, a világ egyik legjelentősebb, háztartási eszközöket gyártó vállalata érkezik Magyarországra, Malajziával pedig a világ blokkokba rendeződése ellen tudunk majd közösen küzdeni, és a mezőgazdasági exportunkat növelni” – foglalta össze tárgyalásai eredményeit Szijjártó Péter

Forrás: Infostart.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ezek a beruházások vajh melyik üvegzsebű gecinél landolnak?A kis homár nagyon szeret repülőre ülni,mert akkor érzimagát valakinek!Pedig csak egy besúgó fattya!
verőce21
Jól teszi Magyarország, ha nemcsak az eu-s gazdasági kapcsolatokra épít, hanem a keleti gazdaság felé is nyitva áll...! A kínai, vagy a "kis tigrisek" gazdasága különösen gyümölcsöző lehet számunkra...! Ezek nem meghódítani akarnak bennünket, hanem gazdasági partnerekként kezelnek.

Az eu-s országok gazdasága számunkra egyfajta "csendőr pertus" kapcsolatokat kínál... nem mint partnereket tekintenek bennünket, hanem egyfajta beszállítói, alárendelt, kiszolgáltatott gazdasági kapcsolatokat kínálnak...! Ezt eu politikai értelemben is ki akarja terjeszteni. Márpedig, ha nem szuverének a tagországok, ennek a kapcsolati tőkére előbb-utóbb káros hatása van...!

Volt már a történelemben több gazdasági kapcsolatokra építő szövetség is. Többszáz évig léteztek...! Pl. a Kalmar-i Unió, vagy Hanza Szövetség, stb. De ha a tagállamok szuverenitása veszélybe került, mindegyik felbomlott...! Nem lenne jó, ha az eu is erre a sorsra jutna...!
Éppenezért fontos számunkra más gazdasági szövetség fenntartása is...! :)
csak úgy....
@verőce21: malacka,nektek csak a varsói szerzödés való !
verőce21
@csak úgy...: Neked pedig a bolondokháza való...!
FitesZoltan
Szuper kép lett. Bizonyítéka annak, hogy kiváló mester emberek élnek hazánkban akik a nép érdekében mindent megtesznek, hogy a jót szolgálhassák.
Professzionális szinten irányítják az országot a nemzetünk és a világbéke érdekében! HAJRÁ !!! FIDESZ !!!
Esélyes, hogy csak ilyen béke párti emberek miatt nem tört még ki a harmadik világháború. Csak így tehetjük jobbá a képmutató-mellébeszélő háborús pszichózisban tobzódó balliberálisok által lerombolt országunkat.

HAJRÁ FIDESZ, NYERNI FOGUNK, SOKKAL TÖBBEN VAGYUNK! MAGYARORSZÁG A MIÉNK, MAGYAROKÉ!
Sztyepospista
Ezúttal HÁNY REPÜLŐGÉPPEL utazott a küldöttsége ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.