A NAV 2024-es ellenőrzési tervéből már egyértelműen látszik, hogy mely területekre koncentrál a központi adóhatóság az idei adóellenőrzései során.

Egy biztos, ha valakinek a vállalkozása az alább felsorolt területeken dolgozik, az bizony ne lepődjön meg azon, ha rövidesen bekopogtat hozzá a NAV. Ugyanis a 2024-es esztendő előttünk álló hónapjaiban kiemelt figyelmet kapnak a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató cégek, a munkáltatással összefüggő területek és a transzferárazás vizsgálata, valamint a magánszemélyek külföldről származó jövedelmeinek vizsgálata – tudta meg a privatbankar.hu.

Elkerülné az adóellenőrzést? Mutatjuk, idén kik tarthatnak a NAV-tól

Képünk illusztráció    Fotó: Pixabay

Az adóhatóság külön figyelni fog az adóminimalizáló társaságokra, a kriptovalutából jövedelmet szerzőkre, a számítástechnikai termékekkel kereskedőkre, valamint az internetes tartalomszolgáltatókra.

Tehát továbbra is cél a foglalkoztatás jogszerűségének vizsgálata. A NAV ezért elsősorban a vagyonvédelmi és építőipari tevékenységet folytató, a munkaerő-kölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó vállalkozásokat vizsgálja majd.

Idén is iparágtól függetlenül

prioritással fogja kezelni a NAV az adókedvezmények és adó-visszaigénylések jogszerűségét.

Természetesen hatékony fellépés várható a gyanús adózói magatartások miatt is. Itt kiemelendő az árbevételt nem realizáló, de áfa-visszaigénylő cégek és az alvó állapotból felélesztett cégek.

„Ha az ellenőrzések során eltérést találnak, az adóhatóság reakciója gyorsabb lesz az elmúlt évek tapasztalataihoz képest, adókijátszás észlelése esetén pedig azonnali beavatkozásra lehet számítani. Adókijátszás miatt az adóhatóság biztosítási intézkedés hatálya alá is veheti a vállalkozás vagyonát, amíg az eljárás le nem zárul” – hangsúlyozta Dr. Bajusz Dániel, az EY adóperes ügyvédje.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.