A könyvkiadók körében komoly aggodalomra ad okot a könyvek árkötöttségével kapcsolatos új törvényjavaslat, amely jelentősen korlátozná a friss kiadványokra adható kedvezményeket. Az iparági szakértők szerint a változások különösen a kisebb kiadókat érinthetik hátrányosan, akik így bevételi forrásaik egy részétől eshetnek el.

Káosz a könyviparban: a kormány kivérezteti a kiadókat

Fotó: 123rf.com

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője, Galambos Ádám az Indexnek nyilatkozva kifejtette, hogy a javaslat a kis kiadók számára végzetes lehet, hiszen a korlátozott kedvezmények miatt csökkenhetnek az eladásaik. A szakma nem érzi magát meghallgatottnak, hiszen a társadalmi egyeztetésre mindössze négy nap állt rendelkezésre, és a kis kiadók csődjétől tartanak.

A németországi példát hozva fel, Galambos Ádám úgy véli, hogy a jelenlegi magyar piaci viszonyok között nem alkalmazható az ottani modell. Németországban egy átlátható rendszer működik, ahol minden adat nyomon követhető, és a kiadók kedvezményeket kapnak az adatszolgáltatásért. Ezzel szemben Magyarországon a nagykereskedők magasabb arányban részesülnek az eladásokból, ami tovább súlyosbítja a kis kiadók helyzetét.

A szakmai szervezetek szerint a törvényjavaslat elfogadása esetén a kis kiadók bevételi forrásai jelentősen csökkenhetnek, ami a nagy könyvhálózatoknak is hátrányos lehet. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin és a Líra Kft. kreatívigazgatója, Nyáry Krisztián is hangsúlyozzák, hogy a kis kiadók versenyhátrányba kerülhetnek, ha nem tudnak elegendő kedvezményt biztosítani az új könyvekre.

A törvényjavaslatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium terjesztette elő, és áprilisban kerülhet a döntéshozók elé. Amennyiben elfogadják, szeptembertől léphet hatályba. A könyves szakma reméli, hogy a minisztérium a 140 céget tömörítő egyesülés javaslatait is figyelembe veszi majd a döntéshozatal során.

Forrás: index.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Nem kell minden barom rendelkezést betartani ! Pláne, ha illegitim módon adnak ki ilyeneket ! Ha per, hát legyen per !
CsipkeRózsa
Mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden megjelent könyvet el kellene égetni, nem késztetne senkit gondolkodásra,: "holnap mit tiltsunk be?"
Havanagi
Valamelyik orbán fajzat benyújtotta az igényét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.