A Belügyminisztérium szerint konzultáció előzte meg az új törvényjavaslatot, a szakszervezetek szerint velük senki nem egyeztetett erről. 

Az RTL Híradó riportja szerint a kormány megszüntetné a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, és a tantestületek jogainak egy részét is elveheti, ez szerepel ugyanis az új törvényjavaslatban, amit a Belügyminisztérium most bocsátott társadalmi egyeztetésre.

Megszüntetheti a kormány a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, teljes jogfosztásról beszélnek a szakszervezetek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Emiatt akár a vakáció kezdete is eltolódhat, mert nem lesz ehhez szükség a tantestület hozzájárulására, elég lesz, ha a fenntartó vagy az igazgató így dönt. Egy másik tervezett módosítás szerint az igazgató, vagy az iskolafenntartó dönthetne a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de a tanulók fegyelmi ügyeiről is akár – amennyiben a parlament megszavazza a módosítást és az hatályba lép.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője szerint a tervezet a tanárokra, diákokra és a szülőkre nézve is "elképesztően hátrányos" rendelkezéseket tartalmaz.

Ha ezt bevezetik, sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban

– mondta el a Híradónak.

A módosítás azt is tartalmazza, hogy a tanárok közalkalmazotti jogviszonya is megszűnne, helyette pedig a köznevelési foglalkoztatott jogviszony jönne létre. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke ezzel kapcsolatban a Híradónak a következőket mondta:

Egy teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben.

Tehát látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat.

A Híradó kitért rá, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter januárban még arról beszélt egy kormányinfón, fontos, hogy a tanárok elégedettek legyenek.

A törvényjavaslat kapcsán a Híradó megkeresésére a Belügyminisztérium azt írt, a jogszabály hónapokig tartó előkészítését a tanárok körében végzett online és a köznevelésről szóló konzultációk előzték meg. 

Ennek kapcsán Totyik Tamás a következőt reagálta:

Reggel a kávét nem mertem meginni, olyan magas lett a vérnyomásom tőle.

A szakszervezetek szerint velük senki nem egyeztetett ebben az ügyben, és ugyan a napokban a köznevelési államtitkár tartott egy tájékoztatót a tanárszervezeteknek, de egyeztetés ott sem volt.

Forrás: rtl.hu/hirado

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Al X
Már látom is a lelki szemeimmel a jövő tanév első óráját:
Az rendőr beviszi vezetőszáron a tanárt az osztályba ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@Maccska: 12:19 "A nagy liberalizációnak már az lett a vége,hogy a tanárok többet lógnak az iskolából,mint a tanárok."
Kifejtenéd bővebben?
Nyírfa
@Nessy: 20.41

Olvastad az Utolsó embert? Egy modern világháború végén, amely során csak az emberiség pusztul ki, az épített tárgyak nem, sőt, a természet buja növekedésnek indul, egy kutató védett körülmények között életben marad. Egy idő után kimerészkedik a zárt térből, és szembesül azal a ténnyel, hogy egyedül maradt. Évek múlva, amikor már az őrület kezdi a hatalmába keríteni, lábnyomokra lesz figyelmes. Először biztos benne, hogy csak hallucinál, de nem, ezek valódi lábnyomok. Nincsen egyedül, vannak még túlélők.
Jó kis regény, a főhőssel végig vezet az író a magány minden fázisán, hogy végül feloldást adjon.

Az alagút végén a fény lehet gyorsvonat is, de lehet a szabadság fénye is. Gábor György nem a vonat lámpáit látja, ahogyan én sem. :)
Nessy
@Nyírfa: Én mindig optimista voltam. Most is reménykedem benne, hogy talán majd a szellem napvilága ragyog be minden ház ablakán, és eljutunk oda, hogy győz a józan ész a gyűlölet, és széthúzás fölött.
Nyírfa
@Nessy: A magyarok most úgy viselkednek mint a karámból kiszabadult lovak, vágtatnak a szélrózsa minden irányába, keresik a helyüket, rúgnak, harapnak, de majd kialakul a természetes rend, amikor olyan barátra találnak, mint Kincsem Blaskovich Ernőre. :)
Ezt a népet idő előtt hajtották a kereszténység zászlaja alá, nem volt átmenet, hiányzott a saját hitrendszer, az egység. Istvánt olyan nagyra tartják, de én nem a történelmi súlyú személyiséget látom benne, hanem a rémülten megfelelni akaró , a sajátjainak hátat fordító uralkodót.
Németh István
Hát ami azt illeti, buzi, gyemekrontó, gender, pedofil, tetű, moslékok nem is kellenek közalkalmazottként! > fene rontják a magyar moralítás megitálését! A szakszervezeteik meg moslék kommunista bérenc szemetek ingyenélő, élősködő csőcselék!
De a lényeg az usa-nató armada takarodjék Európából, az Eu. vezetése a börtönbe-akasztásilag!
jáger laszló
A belügy szerint konzultáltak a tanárok jogállásáról és Pintér úrral megállapodásra jutottak!!!
Ami talán L is képzelhető!!!??
csak a bibi ott van,hogy a tanárokkal kellett volna megállapodni,kedves belügy!!!
Ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok