Bár az új kulturális törvénytervezet hármas jelszava az egyszerűsítés, egységesítés, átláthatóság, úgy tűnik az egységesítésen kívül a másik két kritériumnak épp az ellenkezője valósulna meg a tervezet elfogadásával. A szabályok értelmében még a legkisebb könyvtárak kínálatát is szabályoznák.

Csák János uralma alá hajtja a vidéki könyvtárakat – Azt is megszabná, mit olvashatunk

Fotó: Csák János Facebook-oldala

A Telex információi szerint a törvénytervezet értelmében még több kötelezettség hárulna a kulturális intézményekre, ezzel párhuzamosan pedig az olyan csúcsszervek, mint a Magyar Nemzeti Múzeum vagy a Petőfi Kulturális Ügynökség még nagyobb beleszólási lehetőséget kapnának.

Az először az Indexen megjelent munkaanyag ugyan még változhat és néhol hiányos is, a minisztérium szándéka egyértelműen kirajzolódik belőle. Csák János ugyan korábban cáfolta a központosítást, de a terv világosan felrajzolja azt az állami kulturális piramist, amiben még a könyvtárak kínálatát is irányítani lehet.

A készülő törvény minden ágazatra kiterjeszti majd a szakfelügyeletet, ami „a kulturális intézmények, szervezetek tevékenységének fejlesztése, a szakmai munka színvonalának emelése, a kulturális közfeladat minőségi szintjének megállapítása és hatékonyabb ellátása érdekében működtetett szakmai kontroll rendszer”.

Csák János úgy fogalmazott, a szabályozás „a működési feltételeket egyszerűsíti. Egységesít és transzparenssé teszi a folyamatokat. Három követelmény van: milyen elvárásoknak kell megfelelnie infrastrukturálisan, módszertanilag és személyileg egy-egy intézménynek; milyen folyamatos képzésben kell részesülniük az ott lévőknek; és milyen módon választódnak ki az intézmények vezetői.”

De a tervezet jelszavaiban hirdetett egyszerűsítés és átláthatóság helyett arról van szó benne, hogy az az állami és/vagy önkormányzati tulajdonban lévő intézményeknek a korábbinál is nagyobb elszámolási kötelezettségük van a fenntartójuk alá. Valójában minden kulturális intézmény egy-egy csúcsszerv alá tartozik, annak tartozik elszámolással.

A városi múzeumok a Nemzeti Múzeumnak jelentenek; a városi könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtárnak; a városi színházak a Nemzeti Színháznak; a városi táncszervezetek a Nemzeti Táncszínháznak; a városi komolyzenei szervezetek a Nemzeti Filmharmonikus Zenekarnak; az alkotóművész szervezetek a Petőfi Kulturális Ügynökségnek.

Az intézmények tehát a fenti szerveknek kell leadják a stratégiai és üzleti tervet, beszámolót és a fejlesztési feladatokat is. Ráadásul szigorú határidővel, mert február 15-ig kellene leadniuk a kért anyagokat. Azonban ez sok esetben nem csak szűk határidő, de egyenesen tarthatatlan is.

Ez a tervezet azonban nem csak több bürokráciát és intézni valót ad az intézményeknek, de azt a lehetőséget is biztosítja, hogy ha egy csúcsszerv akar egy intézmény működésén módosítani, azt az intézménynek el kell fogadnia. Míg fordítva, az intézménynek kell elfogadtatnia a saját működésével kapcsolatos tervezetet a csúcsszervvel.

A tervezetből kiderül, hogy létrehoznák az úgynevezett Nemzeti Könyvkultúra Kuratóriumot, amelynek maga a miniszter lenne az elnöke. Ez a testület azt felügyelné, hogy „minőségi, értékalapú” könyvek kerüljenek minden ötezer fő alatti település könyvtáraiba. A pontosabb feladatleírást majd egy későbbi kormányrendelet szabályozza, de nagyon úgy tűnik, hogy eszerint Csák János abba is beleszólna, egy-egy városi könyvtárnak milyen könyvek legyenek vagy ne legyenek a kínálatában.

Forrás: 444.hu, telex.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Kellenek a lebutított, félelembe tartott választók! Előttük lehet Orbán a haza és Európa megmentője!
surdilloFUJT
@Clavigo: ...megint kiszabadult ez a nagy marha a tarka bika csökje alól,és szart okádva hőbölög!!!
surdilloFUJT
@viccesvigságok: ...ezt a vadparasztot is kitömve kéne elrettentő példának közszemlére tenni,hogy az arra járók leköphessék,az aljas ,mocskos fidess fidkányt!!!Mellé a himnős ,aljas demetert,meg a többi aljas fidess fidkányt!!!
teuton
A videki könyvtarba eleg az "Orban összes" kötet, meg a KESMA-lapok, az valo a birkaknak...
Tibor95
@teuton: Mi a bajod vidékkel?
Mii a gondod konkrétan azzal az emberrel akit Magyarország miniszterelnökének hívnak.
Akit a magyar nemzet demokratikus úton és többséggel szavatos meg vezetőnek.
teuton
@Tibor95: BAJOD neked lehet, az irassal-olvasassal es a szamtannal. Kezdjük a legegyszerübbnel. MO többsege NEM valasztotta a potrohost, hanem csak kb. 2,5 millio elbutitott, alulkepzett es megvasarolt videki meg külföldi. A kepzettebb, tanultabb, intelligensebb varosi emberek nem a potrohos kolostormalacot valasztottak, öket nem lehet sem 1 zsak krumplival megvasarolni, sem hangzatos populista szolamokkal elkabitani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.