Februárban csökkent az infláció az Európai Unióban, a magyar árak emelkedésének üteme ugyanakkor továbbra is az uniós élmezőnyben található.

Tovább lassult az infláció az Európai Unióban: a januári 3,1 százalékról februárban 2,8 százalékra lassult a fogyasztói árak éves emelkedési üteme – derült ki az Eurostat végleges adataiból. Az euróövezetben eközben 2,8 százalékról 2,6 százalékra csökkent az infláció. Havi alapon nézve, a januárihoz képest mindkét régióban 0,6 százalékkal emelkedtek az árak - írja az Economx.hu

Hiába dübörög a gazdaság, továbbra is Európa élmezőnyében a magyar infláció

Fotó: Bank360

A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában mérték (éves bázison 0,6-0,6 százalék), a képzeletbeli dobogóra még Olaszország fért fel (0,8 százalék).

A legmagasabb infláció Romániában volt februárban: az előző februárhoz képest 7,1 százalékkal emelkedtek az árak. Romániát Horvátország (4,8 százalék) és Észtország (4,4 százalék) követi.

Magyarországon 3,6 százalékos fogyasztóiár-emelkedést regisztráltak a statisztikusok – a KSH 3,7 százalékot mért –, amivel a régiónkban a középmezőnyhöz tartozunk. A régióban a magyarnál alacsonyabb inflációt Csehországban (2,2 százalék), Szlovéniában (3,4 százalék) és Bulgáriában (3,5 százalék) mért az Eurostat, míg a magyarnál magasabb volt az áremelkedés üteme Lengyelországban (3,7 százalék), Szlovákiában (3,8 százalék), Horvátországban (4,8 százalék) és Romániában (7,1 százalék).

Az euróövezetről részletesebb adatokat is publikált az Eurostat:

 - az energiaárak februárban 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól,

- az élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett,

- a szolgáltatások ára pedig 4 százalékkal nőtt.

Az energiaárak 0,36 százalékponttal csökkentették, míg az élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek 0,79 százalékponttal, a szolgáltatások pedig 1,73 százalékponttal járultak hozzá a februári inflációhoz.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Hol dübörög a gazdaság? Mert nálunk mely kussban van az tuti.
Itthon ez infláció ütemének csökkenését a kereslet hiány okozta. Magyarul az emberek nincs pénze vásárolni, akkora az elszegényedés. Nem véletlenül juttatta orban az utolsó helyre hazánkat az Unió ranglistáján. Persze a NER elit továbbra is szuper luxusban a magyar emberek vérén.
izéke
@Yoda69: a negatív dübörgés is dübörgés,tudhatnád :))))
Pusztai
Magyarországon nem dübörög a gazdaság, 2 éve recesszió van.
euban is csak somfordál, semmi dübörgés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.