Feltehetően nem az inváziós tigrisszúnyog a felelős a nyugat-nílusi lázért, amely hazánkban is terjed, hanem egy hazai faj – állítja Garamszegi László Zsolt biológus.

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, amelyről több cikk született – ezekben többnyire halálos veszélyt jelentő rovaroknak írják le a fajt.

Csakhogy a kutatók eddig egyetlen vizsgált példányban sem bukkantak a nyugat-nílusi lázat terjesztő kórokozóra – tudatta a telex.hu.

Az itthoni megbetegedések nem ennek a fajnak köszönhetőek, hanem egy Magyarországon honos fajnak, a dalos szúnyognak

– mondta el Garamszegi László Zsolt biológus, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója.

„Ettől tényleg tartani kell!” – Hazai faj támadja a hazaiakat

Valószínűleg nem az inváziós tigrisszúnyog okoz itthon megbetegedéseket – Fotó: pixabay

A kutató emlékeztetett arra, hogy évente több ezer inváziós egyedet befognak, az ország több pontjáról, melyeket aztán virológiai vizsgálatoknak vetnek alá.

A nálunk őshonos dalos szúnyog egyedeiben sikerült azonosítani a kórokozót, s valószínű, hogy ez a faj felelős a hazánkban előforduló megbetegedésekért

– mondta a szakember, aki kiemelte: erre sem árt odafigyelni, hiszen 2018-ban volt egy fertőzési hullám, mely 200 embert érintett és volt, aki belehalt.

Itt van tehát köztünk a kórokozó és tényleg tartani kell tőle, azonban a jelenlegi ismereteik alapján nem az inváziós, hanem az őshonos fajok terjesztik azt hazánkban.

Garamszegi felhívta a figyelmet arra, hogy élhet köztünk veszélyesnek tartott faj, de nem biztos, hogy terjeszti a kórokozókat. Erre jó példa a maláriaszúnyog is, hiszen él több faja Magyarországon, de a betegséget nálunk az '50-es években sikerült kiirtani, s azóta nem áll fenn a veszélye – írta meg a telex.hu.

Forrás: telex.hu
Fotó: pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Szerintem a szúnyogokat irtani kell ha betegséget terjesztenek, és nem azt kellene magyarázni hogy a tigris szúnyog okozza a bajt, vagy egy hazai!
namihami
A Gyurcsány, a Soros, a Karácsony, Brüsszel és társaik...
(kihagytam valakit?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.