Már április végén hazánk egész területét érintette a talaj vízhiányos állapota. A szakmai szervezetek kérték Pintér Sándor belügyminisztert, hogy hirdesse ki a vízhiányt. Azonban van egy eljárás, amivel ki lehet kerülni a locsolási tilalmat.

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel – írja a penzcentrum.hu a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) közleménye alapján. A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik locsolni 30 napig, ehhez viszont egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő vízgazdálkodással mérsékelhetők legyenek a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.

Pintér Sándor kihirdette a vízhiányt – így lehet kikerülni a locsolási tilalmat

Vízhiányt hirdetett Pintér Sándor belügyminiszter, a locsolási tilalmat van mód megkerülni/Fotó: 123rf.com

Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején hazánk egész területét érintette a talaj vízhiányos állapota. A szakmai szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európában. A meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúval, legfeljebb 120 milliméter/hektár vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása. Hozzátették, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz – vagyis a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz – írásban kell bejelenteni.

Forrás: penzcentrum.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ne aggódj Sanya! Az akkumulátorgyárak az egész országot el fogják sivatagosítani, és víz/gyógyvíz helyett majd homokot fogunk szórni a fejünktre. "Csak" a debreceni akkumulátorgyár vízigénye maghaladja az egész város vízigényét. A hazai boros nedűt, meg nehézfémekkel fogjuk inni, rákbetegséggel együtt! Nos ehhez hülyének kellet hülyének!

Én elszabtam,
te elszabtad,
ő elszabta,
mi elszabtuk;
ha elszabtuk,
hát elszabtuk,
utólag már szabhatjuk.

- Hofi Géza
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@Eladott Ország: Mit mondjak? Nyakig vagyok benne, mármint hasonló dolgokba (IS). Ez nem gond a mai világban, Magyar cégek is tudnak ilyen világszínvonalú technológiát ajánlani, DE ehhez mélyen a zsebbe kell nyúlni. Itt kezdődik majd az általam is írt példa. Majd a pedofilsimogató föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk talál megoldást, felmentést stb. Az sajnos nem vigasztal, hogy a nemzethy matyar gyapjasok is ugyanúgy érintettek, mint mi, egészségesen gondolkodók.
jáger laszló
Szomjaznak a földek,de ezt a belügy nem tudja +oldani!
Pintér nem 1 esőisten!
csak ennyi
barátilag
J.L.
szegfue
@Manhattan: Nekem fogalmam sincs, hogy az akku gyárak honnan veszik a vizet, de azt gondolom, hogy a szennyvizük valóban mérgezi a vizeinket. Egyébként felvilágositott a mérnök (akivel meg kellett "terveztetnem" az 50 éve készült kutat, annak fennmaradása miatt), hogy a talajviz (ami a településünk alatt kb. 80 cm-nél kezdődik) is az állam tulajdona. Továbbá a kutba nem vezethetem be a tetőről lefolyó csapadékot, mert az apró bogarak, levelek miatt mérgezem a vizet.
Szóval a magánszemélyeket lehet bármire kötelezni (akár vizkészletjárulék fizetésére), ha nem tartja be jön a büntetés. U.akkor egy ilyen gyár pedig ugy müködik, ahogy akar, ahogy az érdeke kivánja:((
telegdilaci
@szegfue:Máris vízhiány van és még nem is üzemelnek az akkugyárak,ki vállalja a felelősséget ezekért a felelőtlen akkugyárak át nem gondolt ide telepítéséért,csupán pillanatnyi politikai haszonszerzés miatt,a gyárak pénzbeli megbüntetése semmit nem ér ha szabálytalanság miatt megbüntetik őket csikk zsebből kifizetnek több milliós pénz büntetéseket!
szegfue
@telegdilaci: Pedig szerintem a büntetésnek olyan magasnak kellene lennie, hogy csak kinlódva tudná kifizetni. A büntetésnek pontosan ez a célja!
Béla333
"Pintér Sándor kihirdette a vízhiányt..."

Nap mint nap ömlik hatalmas trópusi zápor a környékünkön és ezek már most vízhiányról pampognak?
Inkább csak így hülyítik a népet, hogy az akksigyárak miatt nem lesz elég a vizünk?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.