A diákság elitjének számító felvételizők alig több mint egyharmadának van nyelvvizsgája. A felvételizők csupán 6,9 százalékának felsőfokú a nyelvtudása, de középfokon is alig 28 százalék tud, 61 százalékuk pedig alapszinten sem beszél - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ adataiból, amelyeket a Magyar Nemzet közöl.

Forrás: Hírszerző
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
Annak idején az orosz tanárom elmondta hol született.Majd megkértem mutassa meg a térképen a helyet.Nem találta.vörös lett majd kiszaladt a teremből.Később érettem meg miért jár az orosz tiszti laktanyába este.
ugyeugye
@gondolkodo: ígen. nem az általános műveltsége ellen szólok. hanem amit az első hsz-ben is próbáltam áthozni és amit te is írsz - a mélységgel és a súlypontozással van a baj. Hogy a magyar történelmet nem ismerik a gyerekek, de a gimiben újra kezdik a tantárgyat az őskortól. MInek? az őskort, ókort, görököket, rómaiakat sztem bármelyikünk most is felmondaná. MIért kell ezeket kétszer megtanulni?
na órákat tudnék írni erről az egész katyvaszról, amit ma oktatásnak neveznek.
és igazatok van, sok múlik a szülőkön is.
de egy biztos, vmi nagyon nem oké.
Vera1944
qxy
Azért járt oda,mert ott valódi orosz vodkát lehetett inni. Nem?
51kacsa
@mamoca: Még hogy hamarabb olvastak?! Anno az én gyerekemet is ezzel a barom képolvasásos módszerrel tanították(csodás oktatásunk!), mint akkor mindenkit! A mai napig úúúúútál olvasni! Nem tanultak meg pontosan szavakat elválasztani. Az egész írás-olvasás oktatás pocsék volt. ('80-as évek eleje)
Az pedig, hogy gyenge az idegen nyelvtudásuk? Két fél szükséges a tanítás-tanulás ügylethez. A tanár a másik tényező? Velük mi van? Vajon minden esetben szaktanár tanítja a nyelveket? Egyáltalán olyan szaktanár, aki jól beszéli az okítandó nyelvet, vagy csak arra vetődött, mert máshoz nincs kedve?
szöszmösz
@51kacsa: A szóképes olvasás eredménye, hogy nem tud a gyerek helyesen írni, nem tud szótagolni. A másik zseniális újítás, hogy a szorzótáblát nem kell megtanulni. Harmadik, minek verseket pontosan megtanulni. Sorolhatnám.
Az én gyerekeimnek muszáj volt, pedig nem szeretek a tanítóikkal ellenkezni, mert zavarja a gyereket.Olyan könyveket olvastatnak velük, amit nem értenek és meg sem beszélik velük. Pl. Móra F. Áruló. c. novella döbbentett rá, hogy fogalma sincs a gyerekemnek miről szól. Mindent tudott pontosan, csak azt nem, hogy mi az, hogy éhes vagy. Azt mondta, hogy igen, de lusta kimenni a hűtőhőz.. Amikor csókát látott a fiam az iskola ablakában Budapesten, akkor a tanító néni behívatott és közölte, hogy a gyerekem epilepsziás mert szólítgatta és nem volt ott. Csak a csókát nézte. A másik fiam az Egri csillagok egyik alakjának jellemzésekor, azt merte írni, hogy Jumurdzsák lova vagyok és erről képzelgett. Reggelig tudnék írni erről a témáról. Fiaim több nyelven beszélnek, szakmájuk van és kiegyensúlyozott jó humorú egészséges emberek, akik jól érzik magukat a saját börükben. Unokáim 2 és négy évesek, de már két nyelvüek. Ezt nem az oktatási rendszerünknek köszönhetem hanem a tudatos szeretet teljes körenyezetnek. Ne gondoljátok, hogy a sok okostojás "újítása" eredményt hoz.
Végül a nyelvtanulásról. Szerintetek egy anya a gyermekét úgy tanítja beszélni, hogy alany, állítmány, ilyen olyan eset, meg der, die, das?
Evikati
Az előttem szólók oktatással kapcsolatos kritikáival egyetértek. Azokat a verseket, melyeket 45 évvel ezelőtt tanultam, ma is hiba nélkül elmondom. Ezt ma nem így tanítják. Évekig kínlódtam az unokámmal a verstanulás miatt.
Kisebbik fiamnak középiskolában 4 év alatt 5 német tanára volt. Külön órákon, sok pénzért taníttattuk, hogy megtanulja tisztességesen a nyelvet. Első nekifutásra nem tudott levizsgázni németből. Fél év Dortmundban és utána szakmaival bővített nyelvvizsgát szerzett. Ma már angolból is felsőfokú nyelvvizsgája van:-)
Unokám angolból kimagasló eredményt ért el, magyar irodalomból éppen, hogy négyes. Sikerélmény számára, hogy a számítógépen és DVD filmeknél érti az angol szöveget. Ez nem csak a gyerek és a szülő hibája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.