Beperelték a Magyar Államvasutakat (MÁV) egy chicagói bíróságon a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei; jóvátételt követelnek, amiért a cég a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában. A keresetet 95 személy nevében nyújtották be.

Forrás: zalaihirlap.hu
Feltöltő: ZalaiHirlap
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Tcat
Na jólvanám elmehetnek valahova... És a történtek után 65 évvel jut csak eszükbe? Vicces...

De akkor már pereljék be azokat az országokat is, amin keresztülhaladt a szerelvény, mert azok meg nem szedték fel a síneket, ezzel is buzgón segítve a történetet. Ami persze szörnyű dolog volt, nade könyörgöm ilyen dologra hivatkozva perelni ennyi évtized után????? Elérte őket a válság és nincs pénzike vagy mi?
orogordog
Ha kivégezték a családokat, hogyan maradt majd 70-év után egyenes ági örökös ezen kéne az okosoknak el gondolkozni. Valami itt nem kerek.
Csubaka
Na, annak a mozdonyvezetőnek aki még esetleg él annyi!!
Háborús bűncselekményekért halálra vagy életfogytiglanra lehet ítélni.

Persze a kérdés ennél azért sokkal bonyolultabb, mert ez esetben az összes váltókezelőt, sorompókezelőt,fűtőt.....szóval mindenkit aki a vonalban dolgozott elő kell állítani.

Jogilag viszont megkérdőjelezhető az eljárás és felveti a tisztességtelen nyerészkedés tényét.

Amúgy meg abszurd hülyeség!
dr. prédikátor
Az eszem megáll!!Ezek soha nem telnek el!!Mi a jó anyjukat akarnak ezek chichagóból!
feketeözvegy
Őrület! Talán az apjukat, anyjukat is pereljék be amiért zsidónak születtek..........
Kakastoll
az ilyen pénzéhes szemtelen viselkedésük kérdőjelezi meg a holokauszt fogalmát is.
csutak
Fent nevezettek ellen az állam indítson pert kegyeletsértés bűntette miatt!
Az utódok ugyanis csak a joggal visszaélve próbálják besározni az elhunytak emlékét és ezáltal gazdagodni akarnak.
Egy célirányos és végig vitt per lehet az, ami talán józan észre téríti a hullarabló utódokat.
bigyibogyo
@orogordog: ne legyél buta, gondolkozz mielőtt írsz.
kir
Szerintem a textilgyárat is be kellene perelniük, ahol a deportáló katonák alsógatyáját gyártották. Meg a csizmakészítőket, sőt, a marhapásztort is, aki felnevelte a marhát. Meg a marha állatorvosát is.
safi
Nálunk simán nyerik azokat a pereket, amivel máshol meg sem próbálkoznának.
Wik
hogy mi van ????

most akkor a zsidók is perelhetők Krisztus keresztre feszítéséért ?

Na igen,a pénzszerzés lehetősége !!!!
Megfontolt
Hm.....
Vajon hány milliárd dollárra perelhető ezek alapján Izrael a gázai háborúban elkövetett embertelen bombázásaiért?

10-20-100-200????

Szemét egy pofátlan népség!
kir
@Wik: Krisztus zsidó volt, Pilátus viszont egy icipicit sem. Csak szólok.
Csubaka
@kir: Egy ici picit én is.Pilátus a nép "akaratát" teljesítette,az pedig a biblia szerint is az zsidóság volt amely Jézus keresztre feszítését akarta.
csikknorisz
A MAV segitett nekik, hogy ne kelljen olyan sokat gyalogolni. Igy is fel lehet fogni, minden eremnek 2 oldala van.
Csubaka
Nem lehetne esetleg nyilvánosságra hozni a felperesek nevét a sajtó útján.
Szerintem külön tanulmány érdemelne a kapcsolatuk és az érintettségük az ügyben. Csak egy szösszenetnyi emlék!Mintha a magyar állam már törlesztette volna a zsidóság ellen elkövetett bűntetteket. Rosszul emlékszem? Ha a MÁV a magyar állam tulajdona volt akkor milyen alapon kezdődik megint a cirkusz?
Soha, mondom soha nem voltam antiszemita, de ez az ügy most rendesen felborzolta az idegeimet.
g1983
Amúgy a címet ki kellene javítani, mert nem az örökösei,hanem az örököseinek a leszármazottai.
Amúgy visszatérve a zsidókhoz. Az egész világ utálja őket de nem csoda. Nekik köszönhető többek közt Krisztus halála. Nemcsak történelemhamisítást csináltak de még a bibliából is azt a részt hagyták meg ami nekik teszik.
kir
@Csubaka: "Pilátus a nép 'akaratát' teljesítette"

Hm? Akkor már nem is ő hozta meg az ítéletet? De tételezzük fel, hogy a zsidók döntöttek. Akkor a zsidók perelik a zsidókat, vagy mi?
Csubaka
@kir: Na igen! Ez a biblia örök ellentmondása, mert ugye még sem a zsidók feszítették keresztre hanem a római katonák. Ők csak akarták, de nem parancsoltak a rómaiaknak! Ebből következik, hogy a legközelebbi pert Chichagóból valósznűleg az olaszok ellen kezdeményezik, bár azt nem tudom, hogy a biblia szerint elkövetett bűnök sem évülnek el.

Egy barátomnak volt egy eszméletlen észrevétele!
Mi volt a 11. parancsolat amit lealkudtak istennél??

"- Ne hazudj!"
csutak
Zefirelli kidomborítja az akkori események politikai vonzatát.
Az írástudók dolgaiba tenyerelt Jézus, amikor értelmezte a Tórát.
Amikor kidobta a kufárokat akkor pedig Kajafásék gazdasági érdekei sérültek.
Emiatt kellett meghalnia Jézusnak és emiatt kellene ma is meghalnia:(
csikknorisz
Residents of the United States: George Bass, Annie Weiss Bass, Paul Csillag, Gabriel Erem, Edie Elefant Ever, Steven Farago, Aharon Fischer, Chaim Shlomo Fischer, Paul Fischer, Viki Frishman Fliman, Francis Fodor, Erno Friedman, Paula Rosenberg Friedman, Andras Gottdiener Gal, Eva Wanda Gottdiener, David Ganti, Elisabeth Goldstein, Louis Goldstein, Herman Klein, Sandor Klein, Efraim Popovich, Eva Revesz Weinberger, Moshe Weiss. Resident of the United Kingdom: Istvan Somogyi Resident of Brazil: Janos Somogyi Resident of Hungary: Gabriella Gluck Residents of Israel: Beno Abelesz, Yehudit Aron Shalom, Gad Bar Levav, Yosef Barak Bohn, Miriam Hegedus Benedek, Magdalena Izsak Birnbaum, Eva Pollak Borgida, Marta Gluck EItan, Ernest Feder, Alexiu Ferencz, Azriel Feuerstein, Yehuda Fried, Orit Gutt Friedler, Yuri Frishman, Nomi Balaz Galil, Erwin Gellis, Andrew Gergely-Jungreisz, Shoshana Szego Gertler, Avaham Guth, Yithak Haar, Endre Haar, Wanda Harel, Efraim Hausen, Alexnder Jekab, Gavriel Kaldor, Edit Klein, Tova Krausz, Gisella Salamonovics Krausz, Yeshayahu Krausz, Imre Krausz, Shoshana Lederer, Samuel Meisels, Leipold Moses, Tere Mozes, Gabriel Neuman, Yitzchak Peleg, Laszlo Pollacsek, Mosha Porat, Erno Porat, Marta Bella Bonyhadi Porzesz, Adel Reichmann, Bela Revitz, Dov Revitz, Eva Rona, Yosef Rosenberg, Imre Rosenberg, Tiberiu Rosenberg, Tzipora roth, Anna Jakabovics Roth, Ron Sarel, Yehudi Sarel, Chava ibor Schick, Susanne Schnabel, Edit Berger Shmueli, Emanuel Schwimmer, Veronika Horovitz Simon, Zsusanna Kallai Snir, Rozalia Samuel Stark, Adela Weiss Stern, Yehudi Kac Stern, Vera Heves
Csubaka
@csikknorisz: Bár nem mellékeltél sem szöveg magyarázatot sem eredet, feltételezem, ők a felperesek.
A kérdés, hogy mivel tudják bizonyítani, hogy melyik felmenőjük melyik időpontban milyen bizonyítható adatok alapján kapott felszólítást a MÁV-tól, hogy melyik vágányról induló, mely szerelvény, melyik vagonába és milyen feltételekkel kötlesek beszállni!

Ha eszembe jut, hogy az USA-ban egy idős hölgy azért kapott sok százezres kártérítést, mert a macskáját berakta a mikrohullámúba száradni, de a készülék gyártója elfelejtette a használati utasításra írni, hogy élő állatot ne tegyen bele, hát komolyan mondom aggódok.
lbs
@kir: Rosszat szóltál!
Az Édesanyjának az eredete nem bizonyított, hogy izraelita lett volna!
Az Isten meg egyetlen etnikumhoz sem köthető.

Jézus valóban az izraelita hit szerint élt 33 éves koráig.
Amikor elkezdett tanítani, az addigi vallási felfogást szöges ellentétben megreformálta, ebből alakult ki a kereszténység, ami maga görög eredetű kifejezés és annyit jelent magyarul, hogy: Krisztus követője.

Szembe került a kor izraeli szellemi elitjét alkotó farizeusi réteggel a tanításaival ezért végeztették ki a rómaiakkal.
A legfontosabb a tanításaiban, hogy a katolikus egyházon belül mindenki egyenértékűnek számít, ellentétben a Mózestől eredeztetett faji rögeszmével, miszerint a "Választott nép" - Isten népe - kizárólag az amelyik Izrael tizenkét törzséhez tartozik.

Mindenki más náluk alávalóbb.
Ez az a gondolatmenet ami miatt állandó üldözésnek voltak a történelem folyamán kitéve.
herrkiraly007
Mennyenek a picsáb@!!! Ha nem,akkor.................
kir
@lbs: Az anyja is zsidó volt, a meséket meg nem vagyunk kötelesek elhinni.
Megfontolt
Honnan van pénze a MÁV-nak?
Az államtól.

Honnan van pénze az államnak?
Az adókból.

Kik fizetik az adót?
Mi! Ti meg Én:)

Szóval a leszármazottak nem a MÁV pénzét akarják elperelni, hanem a magyar adófizetők pénzét?

Jól értelmezem?
Csubaka
@Meggyfavesszo: Szerintem kicsit többről lehet itt szó! A napokban megint felvetődött, hogy tavaly az ÁSZ közel 2000 milliárdos !!! hiányt talált a MÁV-nál, vagyis 2002 óta ekkora összeggel nem tudnak elszámolni. Lehet, hogy most készítik elő az elszámolást!
Ha már egyszer keresi a hülye magyar,akkor nyelje is le!
kockapac
Na idefigyeljetek, mindíg azt hangoztatjátok hogy lépjünk túl 56-on. Na akkor most ti is lépjetek túl a holokauszton!Elegem van abból hogy 70 éve ebből éltek! Egyiptomot nem akarjátok perelni mert üldözött annak idején a fáraó?
zenei
Fiúk, csupán a Horn kormány alatt 2000 milliárd forint tűnt el az országból!
zenei
csókolom az öreget! ..remeg keze lába, külön szoba az elit intézményben,..fingja nincs , hogy ki látogatja, ki megy be hozzá.! ..ISTEN NEM VER BOTTAL!!!
polorace
1944 márc 17.-én Hitler magához hivta a magyar kormányzót és közölte vele magyarország elfoglalását. márc 19.-én megindult a zsidok összegyüjtése,deportálása 1944 júniusig. és eközben a magyarország teljes kifosztása. EZT A TÖRTÉNELEM KÖNYVEK ÍRJÁK!!!!!!! AKKOR MOST MIRÖL IS VAN VITA? MOST A MÁV VAGY HITLER A HIBÁS?:))))))))))) EZEK NEM TISZTÁK.
polorace
EZ MÁR SOK!!!!!! a Mávosok is háborús bűnösök? akkor megint folytatódik a nürnbergi per? csak most a váltókezelőt meg a mozdonyvezetőt,meg a fűtőt ,sorompokezelőt meg az állomásfőnököket perelik? idióták!!!!!!!!!!!
51kacsa
@Csubaka: Ne tudjak a székemből feláll, ha nem ez jutott az eszembe! S amilyen Amerika és az ottani ítélkezés még megnyerhetik a pert. Ami azért nagy baromság lenne. Maga az egész elgondolás. Azt azért nem értem, miért nem Németországot perelték be?

@zenei: Azért ez görénység volt Tőled!

@csikknorisz: Érdekelne, hogy a nevezett felpereseket ki bujtotta fel erre a baromságra! S egyáltalán mit remélnek? A baj csak az, hogy megint a világ ránk figyel majd, s nem azért mert szépek és okosak vagyunk.
luciferi
@51kacsa: no, és a mozdonyokat ki látta el szénnel? A szénbányászokat is perlik? És a síneket kik gyártották? És kik fektették le? És a mozdony, és vagon gyártók? Velük mi van? A szemafor gyártókról nem is beszélve. stb, stb! Őket is beperlik? Nélkülük a MÁV mozgásképtelen lett volna!
alfás
rohadtul nem értem ezeket.krisztust megfeszíttetik,aztán az Ő népének kiáltják ki magukat.önkényesen!de krisztus keresztény volt,ezek meg pont nem.aztán évtizedek után eszukbe jut valami sérelmecske,és még csak nem is erkölcsi elégtételt kérnek-követelnek,hanem anyagiakat.ja!,míg el nem felejtem!Krisztus kizavarta a templomból a kereskedőket,és pont a pénz miatt.ezeknek meg a pénz a mindenük.és hogy miért tudnék hányni ezektől?mert egy haszonleső,bárkin átgázoló csak,hogy neki jobb legyen,mindent kisajátítani akaró,békés egymásmellett élésre képtelen faj.pont mint a fekák.
Január
@alfás:Krisztus eredetileg zsidó volt, csak később Keresztelő Szent János megkeresztelte. Igen, amikor keresztrefeszítették már keresztény volt.

Egyébként nagyon visszatetsző ennek a 95 kérelmezőnek a cselekedete, ezzel bizony ártanak a zsidóságnak is. Lassan a kapzsiág lesz a zsidóság szinonimája....

A franciákat is beperelték hasonlókért, ott helyére tették a dolgot.

Minden népnek lenne kit perelgetni, pl. mi is a törököket, osztrákokat, de akkor sosem lenne béke.......

Valahol végett kellene vetni ezeknek a dolgoknak, a holtakról méltóképpen megemlékezünk, az élők pedig hagyják Őket nyugodni!

safi
@Január: a franciák összefognak a nagy nemzeti tudatuk miatt, ráadásul erősebbek is jóval nálunk. Én a mi ügyvédeink miatt nem vagyok ennyire optimista.
batukán
Ezt a mentalitást a Fidesztől tanulták. Vissza a múltba és kutakodjunk aztán a vonjuk most felelősségre 30-40 év után. Ha ezekben nincs elévülés, miért legyen abban, ahol milliók haltak meg. Ha ebben hagyni kell a múltat, akkor másban is. Hátrahagyva tiszta lappal kellene indulni a jövőbe. Aki pedig most hibázik azt most kell bűntetni, nem 20 év múlva elő ráncigálni.
Január
@safi: Irtad a nemzeti összefogást, ebben igazad van, ez sajnos nálunk nagyon kicsi, de azért álljon már meg a menet, meddig fogják még a kártéritésekkel zsarolni a nemzeteket?

@batukán: Bocs, de ezek a zsidók csak a magyar holokauszt áldozatok leszármazottai, akik USA állampolgárok, tehát ez a kapzsiság nem a Fidesztől származik. Csikknorisz főlrakta ide fentebb a névsort.
safi
@Január: a menetnek már nagyon régen meg kellett volna állni, de nálunk sokkal több a megélhetési talpnyaló, ezért én kicsit nyugtalan vagyok.
batukán
@Január: Nem a kapzsiságról beszéltem, hanem a mútba nézésről. Az emberek szeretnének már előre haladni nem pedig 2 lépéssel mindig hátrább.
A kapzsiságról pedig annyit: nem él másik nép a világon, aki kapzsibb lenne a zsidótól!
csutak
@batukán: A zsidók a Hollandokhoz járnak továbbképzésre!
almalibre
Nem is tudom, miért utálják annyira őket...
bigyibogyo
@almalibre: na látod ez a baj. Van rá racionális magyarázat.

Nem mellesleg ma már kijött cikk arról,hogy alaptalan hülyeség az egész.
Kakastoll
@bigyibogyo: Szóval akkor ártatlanok....
varadipal
Kár felszítani az antiszemitizmust ilyen csikágói látszatperekkel, aminek a kimenetele a MÁV ra nézve lesz pozitív, hiszen állami tulajdonban volt, állami vezetés alatt. Megtagadta volna az állami utasításokat? Ez téma lesz 10 évig, majd egy fiaskó a perlekedőknek, ami nem segíti a megbékélést.
varadipal
@Kakastoll: Egy év múlva sitten leszel a kérdőjeleddel együtt.
mototiger
pff Nem tudom ezt meg hogy képzelik... hát igen ezért halt meg annyi zsidó a 2. világháború során... mindig csak alkudozni meg üzletelni akarnak, nekem személy szerint semmi bajom sincs velük de ez már akkor is durva egy kicsit, akkoriban szerintem a MÁVnak nem volt választása hogy segít-e őket elvinni vagy nem!
Szóval szerintem ez egy kicsit pofátlan dolog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.