Csehország tavaly 30,7 milliárd koronával többet kapott az Európai Uniótól (EU), mint amennyit a közös kasszába befizetett - közölte a cseh pénzügyminisztérium a honlapján.

Az összeg ugyanakkor 17 milliárd koronával alacsonyabb, mint  2010-ben volt. A csökkenés egyrészt a nemzeti számlák felülvizsgálatának következménye, másrészt pedig annak, hogy különféle rendellenességek miatt az EU néhány  operatív program finanszírozását leállította.

"Minden probléma ellenére a Cseh Köztársaság továbbra is jóval többet kap az EU-tól, mint amennyit befizet. Tudatosítani kell, hogy 2004 és 2011 között Csehország nettó 176,1 milliárd koronát kapott az Uniótól. Ezt a pénzt lényegében az európai uniós adófizetőktől kaptuk" - jelentette ki Miroslav Kalousek, cseh pénzügyminiszter.

A tavalyi évben Csehország 41,7 milliárd koronát fizetett be a közös kasszába, míg onnan 72,5 milliárdot kapott.

Az, hogy Csehország tavaly a vártnál kevesebb pénzt kapott az EU-tól, mert néhány operatív program feltételeit nem tudta teljesíteni, hatással volt a költségvetésre is. Annak tervezett hiány 135 milliárd korona volt, de az előzetes adatok szerint a valóságban meghaladja majd a 143 milliárd koronát.

A legtöbb pénzt a csehek a kohéziós alapokból kapták - 43,5 milliárd koronát, a cseh mezőgazdaság támogatására 26,5 milliárd korona érkezett Brüsszelből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.