Julija Timosenko volt kormányfő pénteken hivatalosan kérvényezte, hogy függesszék fel kórházi kezelését, és vigyék vissza a börtönbe, mert törvénytelen módon rejtett kamerákkal készítenek felvételeket róla a kórteremben.

A 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért hétéves börtönbüntetésre ítélt, gerincpanaszai miatt a börtön kórházában ápolt exkormányfő levelet írt Viktor Janukovics elnöknek, amelyben azzal vádolja az ukrán államfőt, hogy az ő utasítására helyezték el a rejtett kamerákat a kórtermében.

A levélben - amelyet védője, Szerhij Vlaszenko hozott nyilvánosságra az ukrán sajtóban - Timosenko azt állítja, hogy bekamerázták még a fürdőt és a mellékhelyiséget is, továbbá felvételeket készítenek az ügyvédeivel folytatott bizalmas beszélgetéseiről. A rejtett kamerák létezéséről állítása szerint a vele rokonszenvező kórházi dolgozóktól szerzett tudomást.

"Itt nem gyógyítanak, hanem megnyomorítanak" - jelentette ki Timosenko, hangsúlyozva, hogy inkább lemond a gyógykezelésről, és visszatér a börtöncellába, minthogy éjjel-nappal kamerákkal figyeljék, amelyek felvételei felkerülnek az internetre.

A harkivi börtön vezetése tagadja, hogy rejtett kamerák lennének az ellenzéki politikus kórtermében. Ugyanakkor a napokban megjelent az interneten egy csaknem kétperces vágott film, amelyen Timosenko látható, ahogy a kórházban az idejét tölti: járókeret segítségével járkál a kórteremben, pakolgat a szekrényekben, asztalhoz ül, és orvosi felügyelet mellett tornagyakorlatokat végez. A filmhez fűzött kommentárban a felvételek készítői kétségbe vonták Timosenko betegségét. A volt miniszterelnök leszögezte, hogy a vágott film 90 százalékban hamisítvány, különösen az a rész, amelyben gyógytornázás közben látható.

Eközben a volt kormányfő kezelésében részt vevő berlini Charité klinika orvosai honlapjukon kijelentették, hogy Timosenkót a börtönkórházi körülmények között lehetetlen megfelelően ellátni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.