Irán ismét elfogott a légterében egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet – közölte a helyi sajtó kedden. A beszámolók szerint a ScanEagle típusú drón adatokat gyűjtött a Perzsa-öböl térségében, és belépett az iráni légtérbe, amikor a Forradalmi Gárda egyik haditengerészeti egysége elfogta – jelentette a FARS hírügynökség részletek ismertetése nélkül. A ScanEagle-t a Boeing cég gyártja, s a vállalat honlapja szerint a gép törzse mintegy másfél méter hosszú, szárnyainak fesztávja pedig eléri a három métert.

Forrás: mno.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

slowles27
Oszt' hogy kapták el? Besózták a farkát? Az átlagos repülési sebessége 110 km/h, de 140 km/h körülivel is tud repülni. A haditengerészet kapta el? Egy vadászgép 140-nél átesik. Helikopterrel fölé repültek és betessékelték a raktérbe? Ja. A jenkik meg közben kávézni voltak. Ugyan már! De ha van is egy működőképes példányuk, mit találtak benne? Csupa olyant, amit máshol is láthatnak: integrált, nagyfelbontású, infravörös kamerát és video rendszert, stabilizáló és kommunikációs kütyüket, stb. Max. így egybeépítve egy nagyobb modell repülő méretében nem láttak még ilyen szerkezeteket. Ettől még nyilván farbanrúgások lesznek jenkiéknél, ha valóban elvesztettek egyet. De a lényeg azon van, amit látnak és továbbküldenek ezek a madarak. Egy értékes haditechnikát buktak, ha buktak. Több is lefolyt már a Potomacon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pilóta
" ... jelentette a FARS hírügynökség részletek ismertetése nélkül"
--- A lényeg mindig a részletekben rejlik,
--- hogy az infó FALS-e, az meg ezek híján nem derül ki:-)
slowles27
@kamazuka: Uhhh. Erre nem is gondoltam. Ha esetleg ez a svédcsavar van a dologban, akkor lesz meglepi badabumm az orosz-kínai-iráni szakértőknek. Hát, ez is egy fajtája a háborúnak.
slowles27
@Pilóta: Ez igaz. Olyan baromi messze van, meg annyira nem értek hozzá. Egyszerűen csak megmozgatják a szürkeállományt (bármily kevés is azokhoz képest, akik a ScanEagle-t készítették, avagy levadászták).
bosszants
ilyen híreket csak a htka.hu webhelyről fogadok el mint hírt.
lbs
@slowles27: Hogy miként fogták be? Nos ez az egyik érdekes kérdés!

Amilyen sebességadatokat megadtál, az egy kicsit alacsony értékű ahhoz képest, hogy amennyire ki lehetett hámozni a hírekből ez egy felderítő feladatú eszköz.
Hogy mi mindent találtak benne, arra meg magad adtál választ, amit most némileg kiegészítek.

Itt nem azok az elektronikus alkatrészek a fő érdekességek amikből felépítették a rendszert, hanem a vezérlő szoftver!

Olyan ez is, mint bármely közönséges számítógép, pl. egy kommersz laptop.
Lehet rajta idióta lövöldözős játékokat (is) játszani, meg lehet rajta pl. az Inventor 2012~2013 programmal térbeli prototípus gépeket fejleszteni, sőt rendkívül pontosan tesztelni azokat és a veszélyes keresztmetszeteiket, várható repedési-törési helyeiket felderíteni - veszély mentesen.
De van olyan villamos tervező program, amellyel meg nagy bonyolultságú áramköröket lehet felépíteni és tesztelni.

Különben - vagy öt éve - az akkori S+D Expón láttam egy vegyi-biológiai-sugár felderítő szettet, amelyet egy használt ún. UB blokkba (nem irányított rakéták irányítótubusa repülőeszközökön) építettek be.
Az érzékelt adatokat egy közönséges polgári célra gyártott laptop vette és dolgoza fel.
Annyira rzékeny volt, hogy egy lengyelországi közös NATO rendszergyakorlaton a legfelsőbb parancsnokságot is megdöbbentette az alkalmazhatósága és pontossága.
És az egész magyar fejlesztés volt!

Ma már rendszerbe is van állítva.
Alkalmas arra, hogy a levegőből ki lehessen szúrni az illegális kis mennyiségű rádioaktív izotópok csempészetét a határátkelők közelpében, de gyakorlatilag bárhol egy adott körzetre értelmezve.

Tehát ha sikerül megszerezni a drónok vezérlési programjait, kódjait, akkor azokat tovább is lehet pl. fejleszteni.
Meg esetleg a katonai információáramlásba beavatkozni. Pl. a felderítő mesterséges holdak vezérlésébe, esetleg azokat kissé megmachinálni.

"Csak" ennyi a jelentősége annak, ha sikerült valóban befogni egy újabb drónt.
slowles27
@lbs: Pedig a nyilvánosságra hozott adatok szerint a ScanEagle ennyit tud. A Sentinel az már más. Amit írtál, azt értelmezni tudom, de nem értek hozzá. De ettől még igazad lehet abban, hogy a puszta technikai eszközöknél több is veszhet egy ilyen gép idegen kezekbe kerülésével. De a hír arról szólt, hogy elfogtak egy gépet. Ha csak így nem: htka.hu/2012/04/24/iran-megepiti-az-elfogott-amerikai-pilota-nelkuli-repulogep-masat/ A műholdak vezérlésébe történő belepiszkálásától azért nem kell tartani. Olyan csak a filmeken van. Meg olyan is, hogy a rosszfiúk már rég mindent a kontrolljuk alatt tartanak, mire a jófiúk észreveszik, hogy valaki bement a rendszerbe egy hátsó ajtón. A magyar fejlesztésű munkára felkeptam a fejem. A seregben vegyisugár felderítő voltam akkor, amikor a jugók gyilkolászták egymást. A FUG-unk veterán korban volt, a papírkromatográfnak pedig az ipari múzeumban lett volna a helye. Szóval jó ilyen hírt hallani, még ha közvetve is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.