A devizahitelesek megsegítésének újabb kormányzati terveiről közölt írást a Financial Times és a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) pénteken.

A svájci újság nemzetközi kiadásának nyomtatott változatában megjelent cikke szerint a magyar kormány terve, hogy a bankok terhére segítsen az eladósodott háztartásoknak, szerdán arra indították a legnagyobb bank, az OTP vezetőjét, hogy óvjon egy újabb befektetői bizalomvesztéstől.

Csányi szerint egy ilyen lépés megnehezítené a bankoknak, hogy növeljék tőkeállományukat - írta a lap.

A kijelentés "figyelemre méltó, hiszen Csányi Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának számít, aki eddig kerülte a kormány bírálatát" - állt a cikkben.

Szakértők szerint a tervezett intézkedések egyrészt a fogyasztás élénkítését szolgálhatják, amelyre sürgető szükség van, másrészt elemzők attól tartanak, hogy a bankokra rótt további terhek kedvezőtlenül befolyásolhatják az amúgy is évek óta csökkenő hitelezési hajlandóságot - írta az NZZ.

Neil Buckley, a Financial Times című londoni gazdasági napilap kelet-európai szerkesztője szerint a bankok ostorozása a politikusok kedvenc időtöltése a 2008-as globális pénzügyi válság óta, ám kevés ország méri ki ezeket az ostorcsapásokat olyan lelkesedéssel, mint Magyarország.

A szerző felidézi, hogy a Fidesz-kormány 2010 után Európa legmagasabb banki különadóját rótta ki, most pedig visszatért a devizaalapú hitelek ügyéhez. Ez utóbbival kapcsolatban Buckley meglepő nyilatkozatnak nevezte az OTP vezetője, Csányi Sándor kijelentését, amely szerint az újabb intézkedések erősíthetik a Magyarországgal szembeni bizalmatlanságot és ronthatják a bankok tőkevonzó képességét.

Csányi Sándort korábban Orbán Viktor miniszterelnök barátjának tartották - áll a Financial Times írásában.

A szerző szerint ugyanakkor abban lehet reménykedni, hogy az intézkedések halasztásával lesz idő az óvatosabb hangok érvényesülésére. Megvan azonban annak a veszélye is, hogy ha a döntés a nyári szünet utánig késik, Orbán Viktor - tekintettel a közelgő választásokra - még elszántabban törekszik majd a bankok politikailag népszerű, gazdaságilag viszont kontraproduktív "ütlegelésére" - áll a Financial Times írásában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.