Az olasz semmítőszék csütörtökön meghozta ítéletét a Mediaset-perben: a harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

A semmítőszék a milánói másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében.

Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. Az sem kizárt, hogy Berlusconi önként lemond mandátumáról.

Az egy év börtönbüntetés hatályba lépése is hónapokba telhet. A szenátus mentelmi jogi bizottsága elé harminc nap múlva kerülhet Berlusconi mandátuma megszüntetésének kérdése. Erről a felsőháznak is szavaznia kell. Ezt követően Silvio Berlusconi - mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve - dönthet arról, hogy egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

A semmítőszék ítéletének felolvasását az olasz televíziók egyenesben közvetítették. Ez az első alkalom Silvio Berlusconi bírósági ügyeinek húszéves történetében, hogy a Szabadság Népe (PdL) elnökét harmadfokon is elítélik.

Az első kommentárok szerint Berlusconi számára a lehető legrosszabb ítélet született.

"Berlusconi meghalt. Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott" - kommentálta elsőként blogján az eseményt Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére.

"Az adócsalásért elítélt Berlusconinak azonnal távoznia kell a parlamentből. A Demokrata Párt (PD) nem kormányozhat tovább vele" - hangoztatta Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke.     "Szégyen, ha Berlusconi a parlamentben marad" - nyilatkozta Antonio Di Pietro volt ügyész.

"Jelentős bírósági ítélet született. A PdL-nek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania" - hangoztatta Guglielmo Epifani, a PD-főtitkára.

"A bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. Az ország csak egységben tud kilábalni a válságból" - adott ki közleményt Giorgio Napolitano államfő is.

Berlusconi a római rezidenciájának számító Grazioli-palotában a tévén keresztül követte az ítélet bejelentését ügyvédjeivel és idősebb lányával, Marinával. Az ítélet óta a PdL politikusai folyamatosan érkeznek Berlusconi római rezidenciájára. Berlusconi az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy az ítélet nem befolyásolja majd a nagykoalíciós kormány sorsát.

A Grazioli-palota környékét lezárták, és Róma központjában kiemelt biztonsági készültséget vezettek be. Az utcákon a PdL hívei Berlusconit éltetik, hangoztatva, hogy mindvégig kitartanak mellette. Silvio Berlusconi ellenzői pezsgőt bontottak a semmítőszék épülete előtt.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pacsni
abbòl nem lesz semmi. Berlusconi nem megy bortonbe, nem lopott, nem csalt, mindig is fizette rendesen az adòt, azèrt akarjàk elitèlni, mert kiakarjàk tenni a szurèt a politikàbòl. De Berlusconi nem adja fel olyan konyen. O kreàlta a "Forza Italia"Berlusconi 10 ezer embernek ad munkàt, 10 milliàrd eurot fizet èvente az àllamnak mint adò. 10 milliò Olasz adta a szavazatàt,Berlusconi nagyon is jòl raprezentàlja az olaszokat, okos, jò a megjelenèse, jòl tud beszèlni ès megvèdi az olaszokat ha kell.Mindig is jòl beszèlt az olaszokròl. Ez az 5 tokfej aki elitèlte ahelyett, hogy a Berlusconival foglalkoznak az egèszsègukell kellene foglalkozniuk, mert olyan kovèrek mint a disznok. alig jott ki a szò a torkàn, mert kovèr ès a hangszàllak elvannak zsirosodva. Amit meg az a bohoc mondogat, màr nem marad sokàig. nem kell ot komolyan venni, ugyan olyan bohoc mint a kiràlyiudvarba a bolond.
sport50
ismerős nekünk amit berlusconi csinált,ő is hozott törvényeket,saját focicsapata van,médiauralom stb.a saját érdekében,hogy ne ítélhessék el régebben!!!a vezér jó barátja!!vagy csak szeretne az lenni??
human
Berlusconi az olaszok Orbánja, csak nagyobb számokkal. Összeillenek mint borsó meg a héja.
www.dagospia.com/img/foto/12-2011/viktor-orban-berlusconi-143152_tn.jpg
Dr. Felipe
Javaslom unga bunga berlusconinak hogy meneküljön el míg lehet és kérjen menedékjogot Magyarországon don orbán vittorio corleonétól mert ő nagy barátja mindenféle gazembereknek.
Oszt még unga bunga lakodalom is lesz egy lovastanyán mert úgy hallom ön kedveli az unga bunga partikat. Bizonyára 1-2 lotyó is akad ön számára úgyhogy ne késlekedjen. Négy év börtön helyett négy év a paradicsomban felcsúton.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.