Több száz diák tüntetett hétfőn Ungváron az őszi szünidő váratlanul bejelentett elhalasztása ellen, a felháborodott fiatalok tojásokkal és cukorkával dobálták meg a polgármesteri hivatal épületét.

Az ungvári diákok felzúdulását az váltotta ki, hogy Olekszandr Ledida, Kárpátalja megye kormányzója a múlt hét utolsó tanítási napjának délutánján körlevélben javasolta a helyi önkormányzatok vezetőinek, hogy a meleg időjárásra tekintettel – energiatakarékossági megfontolásból – az iskolák ne tartsák meg a hétfőtől esedékes őszi tanítási szünetet, hanem helyette majd a téli vakációt hosszabbítsák meg.

Több száz iskolás tüntetett Ungváron az őszi szünidő elhalasztása ellen

Az őszi szünet elmaradásáról az ungvári és más kárpátaljai települések oktatási intézményei már csak telefonon tudták értesíteni a tanulókat. Az eset miatt hétfőn Ungváron több száz diák vonult a törvényes őszi tanítási szünet visszaadását követelő transzparensekkel a polgármesteri hivatal elé. Mivel a város első embere nem volt hajlandó találkozni velük, tojással, cukorkával és aprópénzzel dobálták meg a hivatal épületét. Ezután a Kárpátalja megyei állami közigazgatóság épületéhez vonultak, ahol a kormányzóval akartak találkozni, de csak alacsonyabb beosztású tisztségviselők fogadták őket.

A tiltakozók kilátásba helyezték, hogy ha a hatóságok nem teljesítik követelésüket, lezárják Ungvár fő közúti hídját, s ezzel megbénítják a város forgalmát. Ettől a szándékuktól elálltak, de a több főútvonalat érintő vonulásukkal komoly fennakadásokat okoztak a közlekedésben.

A diákok abban állapodtak meg, hogy e hét szerdáján – Viktor Janukovics ukrán elnök ungvári látogatásának napján – folytatják tiltakozó megmozdulásukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.