John Cunningham, a sheffieldi egyetem magyar és közép-európai filmtörténetre szakosodott professzora a The Guardian című baloldali brit lapnak írt levelében bejelentette, hogy visszaadja Pro Cultura Hungarica kitüntetését.

John Cunningham a The Guardianben közzétett levelében közölte, hogy döntésével az "egyre inkább reakciós, retrográd magyarországi fejlemények" és különösen az Orbán Viktor vezette kormány politikája ellen tiltakozik. Hozzátette: az elmúlt években mind nagyobb elkeseredéssel és rémülettel figyeli a magyarországi történéseket.

Cunningham egyetértőleg hivatkozik Schiff András múlt heti Guardian-cikkére is, amelyben a Londonban élő magyar zongoraművész és karmester "elképesztőnek és botrányosnak" nevezte a Horthy-korszak magyarországi dicsőítését.

A professzor felszólította a Pro Cultura Hungarica elismerésben részesített, "Nagy-Britanniában és máshol élő" többi kitüntetettet is hasonló lépés megfontolására.

Cunningham, aki 1991 és 2000 között magyarországi egyetemeken tanított film- és médiatudományt, és könyveket is írt a magyar filmtörténetről, 2009-ben kapta a magyar kitüntetést.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Nem baj, majd adnak gyorsan még egyet UfóPatakynak, hogy ellensúlyozva legyen a veszteség.
Tekla
Ezek szerint nem érdemelte meg a nagy igazság ferdítő, kis pajeszos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.