Rendkívüli ülést kezdett az ukrán parlament csütörtök délután, miután korábban, a nap folyamán ismét utcai harcok voltak Kijev belvárosában radikális ellenzéki tüntetők és a rendvédelmi szervek között.

Az ülésezést Ruszlan Kosulinszkij, az ellenzéki Szabadság (Szvoboda) párti parlamenti alelnök vezeti.

Az ülésteremben a 450 fős törvényhozás 227 képviselője jelent meg. Mivel a szavazógépek nem működnek, egyhangúlag elfogadták, hogy kézfelemeléssel hoznak határozatokat.

Az ülésen a Haza (Batykivscsina) párt egyik képviselőnője felolvasta Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő üzenetét, amelyben az ellenzéki vezető arra szólította fel az ellenzéket, hogy többé senki se tárgyaljon többet Viktor Janukovics elnökkel. "Ettől a perctől a népnek, az ellenzéknek, a nemzetközi közösségnek és minden erkölcsös embernek közösen követelnie kell Janukovics mihamarabbi eltávolítását az államfői posztról, és büntetőjogi felelősségre vonását békés állampolgárok ellen elkövetett tömeggyilkosság megszervezésének vádjával" – szögezte le Timosenko.

A rendkívüli ülés alatt egy kormánypárti képviselőt felszólalása után kis híján megvertek. Azt állította ugyanis, hogy nincs elegendő képviselő az ülésteremben ahhoz, hogy határozatokat hozzanak, és javasolta az ülés másnapra halasztását. Kijelentette továbbá azt is, hogy az elnöki jogköröket a parlament javára szűkítő 2004-es alkotmány visszaállítása nem oldja meg a belpolitikai válságot. Az ellenzéki és kormánypárti képviselők dulakodásának az vetett véget, hogy Petro Porosenko független képviselő egyperces néma csendet kért az utcai harcokban elesettekért.

Közben egyre fogyatkozik a kormánypárt képviselőcsoportja. A jelentések szerint eddig már hét képviselő közölte, hogy elhagyja a Régiók Pártja frakcióját: öt kárpátaljai honatya, köztük Gajdos István, az ukrán törvényhozás egyetlen magyar nemzetiségű tagja, valamint egy képviselő Cserkaszi és egy Poltava megyéből.

Késő délutánra enyhültek a harcok a belvárosban. A nap folyamán a tüntetők a Majdantól (Függelenség tere) a kormánynegyed felé előretolták barikádjaikat, valamint újakat építettek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.