Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit – jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön Washingtonban.

A tervek szerint októberben a 1. lovassági (légi szállítású) hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vegyenek rész kiképzési gyakorlatokon. 

Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is. 

Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat. 

A NATO vezetői szerint a szövetségnek az ukrajnai konfliktus miatt át kellene értékelnie a stratégiáját és csapatainak elrendezését. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@nyanya001: Akkor a Paks kérdés megoldva.
nyanya001
@1magyar: És a Déli Áramlatnak is annyi !
1magyar
@nyanya001: A Déli Áramlat meddig van kész, hogy áll az az ügy?
nyanya001
@1magyar: Egyenlőre ennyit találtam : " EB szerint nincs összhangban az uniós szabályozással a Déli Áramlat gázvezeték projektje, ezért arra kérte Szerbiát halassza el a munkálatokat. Az orosz Gazprom vezetése természetesen nem ért ezzel egyet. "
1magyar
@nyanya001: Jó lenne a déli vezeték, hogy ne függjünk az örökös ukrajnai konfliktustól.
Több éve délen láttam hatalmas vezetékeket fektettek le, arra gondoltam ez az volt.
Január
Nem nyugtalankodott eddig még itt senki, csak ahol puska van az el is sülhet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.