Németország készen áll arra, hogy részt vegyen Romániában a NATO-erők integrációját szolgáló egységek, illetve a hadosztály szintű nemzetközi NATO-vezénylési központ létrehozásában – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a román Hotnews.ro hírportálnak.

Az internetes lap vasárnap közölt interjút a német diplomácia vezetőjével abból az alkalomból, hogy Steinmeiert hétfőn hivatalos látogatásra Bukarestbe várják.

Steinmeier rámutatott: Románia csak úgy tud vonzóbbá válni a német befektetők számára, ha fejleszti infrastruktúráját, növeli a jogbiztonságot és méltányosabbá teszi közbeszerzési eljárásait.

Berlin a romániai német nyelvű oktatást a tanároknak nyújtott bérkiegészítéssel támogatja – közölte Steinmeier.

"Putyin nem lesz képes a végtelenségig" elviselni a nyomást"

Közben a brit külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Vlagyimir Putyin nem lesz képes "a végtelenségig" elviselni a szankciókból és az orosz gazdaság egyre súlyosabb problémáiból eredő nyomást.

Philip Hammond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Putyin azt mondogatja oligarcháinak, hogy "ne aggódjanak, júliusra az egésznek vége lesz, addigra elmúlik a nyomás, nyárig megszűnnek a szankciók".

Hammond szerint azonban világossá kell tenni az orosz elnök számára, hogy ha nem tesz eleget a minszki tűzszüneti egyezmény előírásainak, akkor a nyomás nemhogy csökkenne, hanem erősödni fog.

Hozzátette ugyanakkor: nem észlel változást Putyin Ukrajnával szembeni stratégiai szándékaiban, a kérdés csak az, hogy céljait az orosz államfő milyen eszközökkel valósítja meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.