Alexandar Vucic szerb miniszterelnök a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában pénteken cáfolta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter azon értesüléseit, miszerint Szerbia Horgosra, a magyar határra irányította volna át a migránsokat.

A horvát belügyminiszter a horvát televíziónak péntek délután bejelentette, hogy a horvát-szerb határon két fontos átkelőnél feloldották a határzárat, amelyet a migránsválsággal összefüggésben rendeltek el. Ezt azzal indokolta, hogy csökkent a nyomás a horvát határon, és a migránsokat a szerb hatóságok a horgosi határátkelőre irányították át.

"Semmilyen folyosót nem nyitottunk Magyarország felé. A migránsokat továbbra is úgy fogadjuk, ahogy eddig tettük" – mondta Vucic a híradóban. A migránsok megérkeznek Presevóba és Belgrádba, majd ők döntik el, merre akarnak tovább menni – tette hozzá.

A szerb miniszterelnök arra is reagált, hogy a horvát miniszterelnök megvádolta, összejátszik Budapesttel.

Szerbia az elmúlt öt és fél hónap alatt több illegális bevándorlót fogadott, mint Horvátország és Magyarország összesen – mondta, majd hozzáfűzte: senki nem kérdezte meg Magyarországon – amikor oda áramlottak a migránsok, és amikor egy menekült sem volt még Horvátországban –, hogy összejátszik-e Belgrád Zágrábbal. "Semmilyen titkos terveink nincsenek, és nem akarunk részesei lenni a horvát kampánynak" – húzta alá.

A miniszterelnök leszögezte, hogy senki sem akar rosszat Horvátországnak. A horvát kormány szerinte hozott egy rossz döntést, de – mint mondta – ő elégedett azzal, hogy pénteken mégis felülbírálta és feloldotta a hétfő óta tartó határzárat, amire csak azért került sor, mert Horvátországban választások lesznek.

A horvát hatóságok hétfőn lezárták a bajakovói határátkelőt – a két ország közötti legforgalmasabb átkelőhelyet – a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt, a romlandó árukat szállító kamionok kivételével.

A másik hét átkelőt már múlt pénteken lezárták a horvát hatóságok a migránsáradat miatt. Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására, az ultimátum lejárta után pedig válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók és áruk belépését a területére.

Viszontválaszként a horvát hatóságok egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be. A horvát hatóságok csütörtökön megnyitották az alsóbbrendű tovarniki átkelőt, de csak a személyforgalom előtt. A szerb rendszámtáblájú teherautókat itt sem engedték át.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

placebo
Nem is irányítás volt, hanem szervezett szállítás.
nena
@Mirabilis: Miért is orbán hibája ?
Csak a Jobbik !!!
nena
@Mirabilis: Nem igazán válaszoltál... Az pedig hogy irányított a sáskahad, az biztos...
Európa destabilizálása, az első számú amcsi érdek. Fegyverek nélkül is lehet háborút nyerni ! Most ez történik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.