Trócsányi László igazságügyi miniszter azt a kijelentést tette: az európai romák Szíriában köthetnek ki, a radikális iszlamisták oldalán harcolva – állítja az Euobserver beszámolója. A tárca szerint viszont ez nem igaz.

A miniszter úgy látja, a 12 milliós európai cigányság a radikálisok célpontja lehet. Az újságírói felvetésre, hogy a tradicionálisan római katolikus romák miért csapódnának szélsőséges iszlamistákhoz, egy magyar szóvivő azt felelte:

Mert nélkülözésben élnek, és mint ilyenek, sokkal inkább ki vannak téve a radikális eszméknek.

A minisztérium az Indexnek azt mondta, hogy a konferencián félreértették Trócsányi szavait. Ő maga Szíriában harcoló romákról nem is beszélt.

A lapnak ezt a részletet sikerült megszereznie a beszédből:

A radikalizmus más csoportokat is érinthet. Európában egy 10-12 milliós roma lakosság él. ... Le vannak szakadva. Az ő társadalmi fölzárkóztatásuk rendkívül fontos, hisz ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak.

Az Igazságügyi Minisztérium közleményt adott ki az esetről, melyben így reagáltak:

Az elmúlt hetekben bebizonyosodott, hogy a magyar kormány migrációs válsághelyzet kezelésével kapcsolatos politikája sikeres. Kiderült, hogy ezt azok is kezdik belátni, akik korábban bírálták. Amikor egész Európában egyre józanabbá válik a helyzetről kialakult diskurzus, nem szokatlan, ha a minden alap nélkül vagdalkozó, szélsőséges erők már nem válogatnak a módszerek között.

Majd hozzátették, hogy a

„közismerten tendeciózus cikkeket megjelentető EUobservertől sem meglepő ezért, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter 2015. október 19-én Brüsszelben rendezett konferencián elhangzott szavait saját fantáziájának megfelelően kiegészítve tálálja. A tárcavezető a magyar EU-elnökség alatt elfogadott európai roma keretstratégia megvalósítása érdekében szólalt fel, ennek során sem a dzsihádistákat, sem Szíriát nem említette. Az Igazságügyi Minisztérium az esetet minden határon túlmenő provokációnak tartja, és szükség esetén jogi lépéseket tesz.

Trócsányinak egyébként már nem ez az első szerencsétlen megnyilvánulása a romákkal kapcsolatban.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt felhasználó
A fidesz a radikalizálodó oroszokhoz csatlakozik, akik ártatlanokat gyilkolnak le éppen az isis elleni háború oltára alatt... Ez viszont nem félreérthető, hanem tény!
karma1
Igazsagugyminiszternek ritka egy hulye ez a pasi,... Na, most megmutathatja, mennyire jo ugyved, mennyire tudja kimagyarazni, hogy o nem is azt mondta, hogy...:o)))))
wagabund
hát most meghallgattam, mit is mondott Trócsányi...
...aztán az ellenzék reakcióját...igencsak reszelték a fingot...
kkalman
Azt tudnám, hogy ez az ember pártfüggetlenként, hogy keveredett ebbe az állkeresztény bagázsba? De sikerült lesüllyednie a fitymasz színvonalra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.