Németország ismét alkalmazza a szír menedékkérők esetében a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásoknak azt az elemét, amelynek alapján vissza lehet küldeni a menedékkérőket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére – mondta kedden Berlinben a német belügyminisztérium egy szóvivője.

Németország a menedékkérők visszaküldésére vonatkozó előírást jelenleg valamennyi származási országgal, így Szíriával kapcsolatban is követi, a dublini rendszerben részt vevő uniós tagországok közül pedig Görögországon kívül mindegyikkel kapcsolatban érvényesíti.

A visszaküldésre vonatkozó előírást a szíriai állampolgárok esetében október 21. óta alkalmazzák – mondta a szóvivő.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) augusztus 20-án határozott arról, hogy a szíriai menedékkérők esetében egyelőre nem vizsgálják, hogy mely tagállamban érkeztek meg az EU területére, hanem élve a dublini rendszerben adott lehetőséggel – a Dublin III. rendelet 17. paragrafusa alapján – átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását.

A német kormány menekültügyi tevékenységének bírálói szerint sok szíriai állampolgár ezt a döntést "meghívólevélként" értelmezte, és ez okozta a menekülthullám drámai mértékű erősödését augusztus végén-szeptember elején.

A belügyminisztérium a szíriai menedékkérőkre vonatkozó másik jelentős döntés visszavonására is törekszik, a tárca szándéka szerint a BAMF-nak vissza kell térnie a tavaly november előtt követett gyakorlathoz, miszerint nemcsak a benyújtott menedékjogi kérelem, hanem a kérelem és a kérelmező személyes meghallgatása alapján döntenek a szírek ügyeiben.

Mindkét változtatás – a csak az írásos kérelemre építkező döntési gyakorlat és az eljárások átvállalása a többi tagországtól – az ügyintézés egyszerűsítését, felgyorsítását szolgálta. A kérelmező személyes meghallgatása ugyanis meghosszabbítja az adott ügy átfutási idejét, a menedékkérő visszaküldésére irányuló eljárás pedig igen összetett és hosszadalmas, például azért, mert szükséges hozzá az adott kérelmező ügyében az EU-ba belépés helye szerint illetékes uniós partnerország közreműködése.

Eredetileg mindkét változtatás bürokratikus jellegű volt, különösebb politikai jelentőség, üzenet nélkül. A BAMF nem is hozta nyilvánosságra a szíriai menedékkérők ügyeinek átvállalásáról szóló döntését, de az kiszivárgott, és a hivatal augusztus 25-én egy Twitter-üzenetben megerősítette a sajtóhíreket, a személyes meghallgatás mellőzéséről szóló – a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) által adott iránymutatás alapján tavaly novemberben hozott – döntést pedig nem kapta fel a sajtó.

A két ügy politikai jelentőségre tett szert – vélik megfigyelők, akik szerint a szövetségi belügyminisztérium a változtatások visszavonásával azt az üzenetet kívánja közvetíteni, hogy a szíriai menedékkérők nem részesülnek megkülönböztetett bánásmódban Németországban.

A belügyminisztérium már utasította a felügyelete alá tartozó BAMF-ot, hogy ismét hallgassa meg személyesen a szíriai menedékkérőket. A tárcavezető, Thomas de Maiziere egy pénteki nyilatkozata szerint ettől azt várják, hogy az eddiginél többen kapnak menekültstátus helyett úgynevezett oltalmazotti státust, amelyhez nem jár családegyesítési lehetőség és csak egy évre szól. A miniszter nyilatkozata vitához vezetett a kormányzó CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós partner, a szociáldemokrata párt (SPD) között. Végül abban állapodtak meg, hogy az ügyet az IMK napirendjére emelik.

Németországban a szíriai állampolgárok alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját. A BAMF adatai szerint az idén október végéig 758 473 menedékkérőt regisztráltak, köztük 243 721 szíriai állampolgárt.

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Erdekes, levettek a musorrol Merkelt, es nagyhirtelen megis alkalmazzak a dublini torvenyeket,...
Amikor Merkel megkonnyitette Ma.o. helyzetet azzal, hogy atvette a menekulteket, ez jo dontes volt tole, de hulyeseg volt, hogy kijelentette, minden szir menekultet befogad, letszamkorlatozas nelkul.
Most viszont mar szepen kihatralna ebbol a helyzetbol, es raveri a felreertest a bevandorlokra.
Nem talaltam magyarazatot arra sehol, hogy a gorogoket miert is vonja ki ezalol a visszatoloncolas alol? (Tudom, mert nagyon csorok, meg Nemetorszagnak eddig is jo sok penzebe kerult Gorogorszag, talan ezert. De azt hiszem, ezt orban meg fogja lovagolni. es valahol igaza lesz).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Főlökött: A gorogoknek eppen eleg megkuzdeni a sajat gazdasagi es foldrajzi helyzetukkel: hozzajuk erkeznek a tenger felol is. Ott eleg nehez keritest epiteni.
A kvota - az eredeti- max. 500 ember ideiglenes letelepiteserol szolt volna, nem 40 ezererol! (Honnan vetted ezt a szamot? A svedek 35 ezret, a kosovoiak 5000 fogadtak volna be. Utobbi pikanteriaja, hogy toluk is jonnek a kosovoi menekultek, na, ok mar evek ota, csak nem egy nagy tomegben...)

A kerites NEM megoldas, csak a problema attolasa masik orszagra, akik ugyanakkora sz@rban tapicskolnak, mint a magyarok.
Aki azt allitja, hogy a kerites vegleges megoldas, az nagyon naiv.
En sem kivanom, hogy muszlimok lepjenek el mindent Ma.o.-n, de az sem megoldas, amit orban muvelt veluk.
Augusztus kozepetol orban mestersegesen varakoztatta az embereket a Keletinel, szegyen volt ramnezve itt a hiradoban latni, hogy mi folyik otthon. Pedig orban akkor is tudta, hogy ezeknek az embereknek eszuk agaban sincs letelepedni Ma.o-n, tovabb akarnak menni mindenkeppen. orban viszont jol megvarakoztatta, atvagta oket majd a sajat mellet verve hangoztatta, hogy csak o mentette meg Ma.o.-t es egesz Europat is a menekultaradattol. Holott ez nem igaz, csak atallitotta oket egy masik utvonalra, es kihirdette a rendkivuli allapotot, pentektol meg most a valsaghelyzetet.
Főlökött
@karma1: Mikor mondtam, állítottam, hogy a kerítés végleges megoldás ? Te valamit nagyon félreértettél !!
Azt sikítozom már régóta, hogy amíg Merkel és a csoda publikum 'csak' nézi ezen áradat szakadatlan folyamatát és elvi megállapodásokkal jó el vannak, akkor azon országok, melyeken végigcsürdöngöl ez a horda, sáska módjára felélve-eltüzelve-megsemmisítve az ott talált dolgokat, ezért valamit lépniük kell-kellett, ezen országoknak - saját - és polgáraik érdekében is. A Schengeni és Dublini egyezmények betartásáról már nem is beszélve.

Görögök :) Küzdenek :) Nehogy megszakadjanak abba a nagy kűzdelembe !
Felajánlottak nekik segítséget ? Fel bizony - az egész EU ! Földön és vizen is ! Csak elzárkóztak !!!
Miért is ? Mert azt mondták, ennek az a feltétele, eltörlik az adóságukat :) Nagyon - nagyon vicces gyerekek !

Amúgy azt sem állítottam, hogy a görögök építsenek kerítést, mert a víz felé sok értelme nem igazán lenne. Ha viszont az embercsempész hajókat 1 visszafordítanák, 2 kimentenék-visszavinnék kiindulási helyre, 3 hajó elkoboznák, 4 kapitányt eljárás alá vonnák, stb., stb., stb. máris megoldódna a helyzet. / max a hosszútávúszók jönnének, azok is beöltözve :) / Érdekes mód, ebbe nem partnerek a görögök és most még mentességüket is kimondták, hogy hozzájuk nem. ( nagyon halkan megjegyzem, Olaszoknál engedélyezték a fenti megoldást )
Honnan vettem a 40ezret, 5-6 napja jelentették be, hogy a Bevándorlási Hivatal gyorsított eljárásban ennyi ember kiutasításáról döntött és küldik vissza Magyarországnak. Mivel Görögországba nem lehet, a következő ország Schengen szerint pedig mi vagyunk.
Tehát a németek szerint hozzán repülve jöttek a migránsok :)
Az az EU.-s, Schengeni ország, mely pedig tolja és csak tolja az EU.-ba a tömeget számolatlanul :) azt pedig dotáljuk és mentesítsük ! Tényleg korrekt eljárás :(
Ha pedig mi ebből nem kérünk, akkor megy a duzzogás és a fenyegetés a különböző szankciókkal. Legalább addig sem csinálnak érdemit, megy az idő :) ja + jön...
Főlökött
... + jön a migránsok áradata is folyamatosan.
karma1
@Főlökött: "Orbán nem a szívem csücske, de a kerítéssel nagyot lépett. " "@karma1: A kerítés bevált, mivel az áradat gyökereinek elvágására nem füllik a foga az illetékeseknek"
Valoban nem mondtad, irtad a "vegleges" szot, de mintha megoldasnak tekintened, en csak erre reagaltam.
karma1
@Főlökött: az, hogy esetleg 40 ezer embert visszatoloncolnak (ez szerintem fizikailag megoldhatatlan kerdes, mas miatt, de ez most nem erdekes) az egyaltalan nem azt jelenti, hogy azt a 40 ezret nekunk itt le kell telepiteni. Az eredeti kvota szamunkra 500 fo menekultstatuszaban volt megjelolve, Meg Anglia is csak 5000-t hajlando atvenni, tehat ez nem igazan valos problema.
Ausztraliaban es Ujzelandon a csempeszhajokat elsullyesztik. Ez egy uj rendszer, eddig nem tettek. KAPITANY NINCS, csak a menekultek ulnek a hajoban, jobb esetben kapnak egy iranytut es mentomellenyt. Ez a csempeszek vedekezese a letartoztatas ellen.
Főlökött
@karma1: Soha nem állítottam, hogy végleges, nem értettél meg. Egy másik cikk kapcsán már kiveséztük, még Röszkénél, hogy az ott átflangálók, sáska módjára feléltek mindent.
Nem 1, nem 2 gazda nyilatkozott, hogy volt gyümölcsöse, volt gyümölcse, de már nincs! Volt veteményes, volt kukoricás, volt ingósága, fája, terménye, de már nincs.
Ezeknek, ha nem volt biztosításuk, téríti valaki a kárukat ? Költői kérdésnek szántam :) Futhatnak a gazdák a pénzük után, mivel köd előttük - köd utánuk, mármint az elkövetőknek.
Közbiztonság és annak érzete is drasztikusan csökkent. Féltek-félnek az itt élők.

Tehát valamit lépni kellett, mert ha Merkelre várnánk még mindíg, tapasztalhatóan káosz lenne és fejetlenség. A nemzetközi médiának is jó és hálás témája lenne, van-lenne mivel foglalkozni a helybetopizó kacsa helyett.

A kvóták :) Ezt valamilyen agyonpihent, épp másnaposságából, bal lábbal felkelt személy agyszüleményének minősítem, mely alapján az egész EU.-t, egy befogadótáborrá akarja lealacsonyítani. Elmeroggyant ötlet odaküldeni személyeket egy országba, ahol eszük ágában nem áll maradni. Addig maradnak ott, míg meg nem találják az első közlekedési eszközt. És utána mi lesz, a kötelezett országot teszi felelőssé a migránsért, annak tetteiért - ténykedéséért ?
Amúgy is a kvótázás egy elhalt ötlet, Szlovákok már megtámadták a Bíróságon és mi is meg fogjuk szerintem.
Közben pedig sorra jönnek a balhék, a helyieknek is nemtetszésüket kinyilvánítják. Szóval érdekesen alakulnak a dolgok és lehetséges, hogy az a nemakarásos nyogés helyett, sírás lesz a vége a dolognak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.