Polgári ellenállás lehetőségére figyelmeztetett Janez Jansa, a szlovén ellenzék vezetője, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke Facebook-oldalán arra az esetre, ha a kormány nem állítja meg a migránsok illegális áthaladását az országon – írta a szlovén sajtó csütörtökön.

A volt szlovén miniszterelnök szerint Miro Cerar kormánya hozzájárul a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni rendszer összeomlásához, mert megengedi a migránsok illegális áthaladását az országon.

"A kormány nincs tudatában annak, milyen károkat okoz hibás lépéseivel a migrációs válság kezelését illetően" – mondta. Arra figyelmeztetett, hogy akár ki is zárhatják Szlovéniát a schengeni rendszerből.

Jansa szerint a polgárok önszerveződésbe foghatnak, és maguk kezdhetik el ellenőrizni a határokat, hogy megakadályozzák a migránsok Szlovéniába jutását.

A Dnevnik című szlovén napilap arról írt: a szlovén kormány azért igyekszik megerősíteni határvédelmét Horvátországgal, mert a párizsi merényletek után olyan spekulációk láttak napvilágot, miszerint egyes uniós tagállamok, köztük Németország, Ausztria, valamint a Benelux-államok "mini Schengent" hoznának létre, amelyben Szlovénia már nem kapna helyet.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 236 877 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 5261, kedden 7704, szerdán 5998, csütörtökön reggel 6 óráig 1011 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 220 341 közel-keleti menekült érkezett.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 420 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok csaknem két hete kezdték vonattal szállítani a migránsokat a szerb-horvát határról Szlovéniába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.