Egyre lassabban forog a Föld, mert olvadnak a sarkköri jégtakarók. A lassulás miatt hosszabbak lesznek a napok - igaz annyira kevéssel, hogy azt nem vesszük észre. Amerikai tudósok vizsgálták a globális felmelegedés hatásait. A Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint lassul a Föld forgása, ezt műholdakkal és csillagászati módszerekkel figyelték meg. A globális felmelegedés miatt olvad a jég, emelkedik a tengerszint, ez pedig hajtóerőt gyakorol a bolygóra, és emiatt lassul a forgás. Az olvadó jég és víz mozgása emellett a Föld tengelyének, vagyis az Északi-sarknak az enyhe elmozdulásával is jár, a jelenséget pólusvándorlásnak nevezik a tudósok.

Forrás: faktor.hu
Feltöltő: Horizont
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Egyre lassabban forog a Föld
Na végre már kezdtem szédülni . :-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dömdödöm
Egyre lassabban forog a Föld
Na végre már kezdtem szédülni . :-)
glorianna
@Horizont: hajtóerő - lassul...
Egyébként a jég olvadása miatt valóban megváltozik a Föld tömegeloszlása, ezáltal a tehetetlenségi nyomatéka is (gimnázium, 1. osztály), és emiatt valóban lassul valamicskét a forgás.
A másik a pólusvándorlás - a kifejezés egy másik jelenségre "foglalt". Itt - szintén a tehetetlenségi nyomaték változása miatt - a Föld tengelyének precessziós mozgása lesz kissé "lendületesebb". (Precessziós mozgáshoz: www.youtube.com/watch?v=B2CQU4juEn0, és www.mimi.hu/csillagaszat/precesszio.html)
Egyébiránt ezek annyira kicsi változások, hogy ha nem volnának a szuperprecíz műszerek (és a többszáz, sőt több ezer éves csillagászati feljegyzések), aligha lehetne tudomást szerezni róluk.
nemjoezigy
@papa.49: írod:
"a sárgolyó már túl élt néhány kataklizmát ezt is túl fogja élni,"
Csak tudod az emberiség nem éli túl.
1. A gazdagok környezetvédhetnének, van nekik miből (elszedték/nem adták oda a szegényeknek) de nem teszik, mert gazdagok, nekik ne dumáljon senki.
2. az országok, kormányok támogathatnák a törvényeikkel, de nem teszik, lásd kishazánkat: példaértéküek lehetnénk, de ez az áder nem engedi, nem támogatja pl. a gépkocsikat átalakítani elektromossá, a nap energiájának a felhasználását, a hulladék szelektálást. Ez utóbbinál a profitérdekelt cégek azt csinálnak amit akarnak, és ugye cél a profit és nem a környezetvédelem.
Tovább is van írjam még?
glorianna
@nemjoezigy: "Csak tudod az emberiség nem éli túl."
Az a Földnek nem fáj, majd megoldja.

Ha érdekel: hu.wikipedia.org/wiki/Gaia-elm%C3%A9let
Lovelock könyve magyarul is elérhető
lópicigáspár
Akkor megnyugodtam, nem a kisüsti hat lassabban! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.