Németországban az utóbbi hetek támadásai nyomán terrorellenes intézkedési csomagot készít a szövetségi kormány, szerdai lapértesülések alapján az orvosi titoktartási kötelezettség lazítása is szerepel a tervek között.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter várhatóan csütörtökön ismerteti A biztonság erősítése Németországban című programot, amely a Bild című lap és a Kölner Stadtanzeiger szerint elsősorban az ország elhagyására kötelezett vagy közveszélyesként számon tartott külföldiek gyorsabb és szigorúbb eltávolítását szolgálja.

Így például bevezetik, hogy a közbiztonság veszélyeztetésére hivatkozva is kitoloncolási őrizetbe lehet helyezni elutasított menedékkérőket, és gyorsított kitoloncolási eljárás alá vonják a közveszélyes cselekmények elkövetésére hajlamosnak tartott külföldieket és az ország elhagyására kötelezett, bűnelkövetővé váló jogosulatlan menedékkérőket.

Az intézkedéscsomag a júliusban Würzbrugnál és Ansbachban menedékkérők által elkövetett, a nyomozás első megállapításai szerint szélsőséges iszlamista hátterű támadások után Angela Merkel kancellár által ismertetett kilencpontos terv belbiztonsági elemeit részletezi.

Szerepel benne az orvosi titoktartási kötelezettség lazítása is azzal a céllal, hogy az orvosok értesíthessék a hatóságokat, ha tudomást szereznek arról, hogy páciensük bűncselekményt tervez.

A digitális kommunikáció révén keletkező adatok tárolásának és őrzésének szabályait is szigorítaná a belügyminisztérium a terror elleni küzdelem érdekében, és a digitális kommunikáció megfigyelése, lehallgatása új technológiáinak kidolgozásával is megbízná a biztonsági terület központi információ-technológiai szervét (ZITIS). Az idén alapított hivatalnál 450-en dolgoznak majd.

Szigorításokat sürgetnek a CDU-s vezetésű szövetségi belügyminisztérium mellett a jobboldali CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyminiszterei is, ezt várhatóan a jövő héten ismertetik majd. A Berlini nyilatkozat nevű dokumentumból szerdán kiszivárogtatott részletek szerint be kell vezetni, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok már 14 éves fiatalok ellen is gyűjthessenek adatokat, a szövetségi bűnügyi hivatalnál (BKA) pedig ki kell építeni egy informatikai elhárító egységet, a többi között az internet darknet néven ismert, főleg bűnözők által használt részén folytatott illegális fegyverkereskedelem visszaszorítására.

A pártszövetséghez tartozó nyolc tartományi belügyminiszter azt is kezdeményezi, hogy tiltsák meg a burka – arcot takaró muzulmán női lepel – és az egész testet takaró muzulmán női öltözékek viselését nyilvános helyen, és utasítsák ki az országból a gyűlölködő külföldi muzulmán hitszónokokat.

Továbbá sürgetik, hogy vegyék el a terrorszervezethez csatlakozó emberek német állampolgárságát, amennyiben legalább még egy állampolgársággal rendelkeznek, és a megítélésük szerint a társadalmi integrációt hátráltató kettős állampolgárság intézményének korlátozása céljából töröljék el azt a szabályt, hogy az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekei a német állampolgárság mellett a szüleik állampolgárságát is viselhetik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.