Az amerikai elnökválasztás november 9-ei, magyar idő szerint délután fél 3-kori állása szerint Hillary Clintonra országosan 136 ezerrel több ember szavazott, mint Donald Trumpra, aki ennek ellenére megszerezte az elnökké választásához szükséges elektori többséget.- hívja fel a figyelmet az Origo.

Az USA történetében eddig csak négyszer fordult elő, hogy a kevesebb szavazatot kapott jelölt legyőzze riválisát. Elméletben akár az országos szavazatok 30 százalékával is elnök lehet egy jelöltből.

Magyar idő szerint délután fél 3-kor a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton országosan 59 millió 177 ezer 303 szavazatnál tartott, míg a republikánus jelölt, Donald Trump csak 59 millió 041 ezer 250 szavazatnál.

Ugyanakkor Trumpnak már volt 276 biztos elektori szavazata, az elnöki székhez csak 270 kell, vagyis Donald Trump nagy valószínűséggel úgy lesz az Egyesült Államok elnöke, hogy kevesebben szavaztak rá, mint ellenfelére.

Hogy ez miért van így azt részletesen elmagyarázza az Origo cikke.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bringás
A libsik imádnak matekozni, ha buknak. Mostanában csak matekoznak! :-)))))))))))
Szókrakész
Még hány cikk jön le ilyen címmel?!?!?!
senkifia68
Hoppácska! A parlamenti demokrácia nem arról szól véletlenül? A nyertes körzetek számítanak, nem pedig a nyertes körzetekben leadott szavazatok számai! Nálunk sem és gyanítom, hogy sehoi a világon! A balaligátorok megint bizonyítják, hogy képtelenek elfogadni más nézeteket, más szempontokat. Arra lennék kiváncsi, hogy Soros György mit érez! Orbán és a FIDESZ 2014-es választási győzelme után nyilatkozta, hogy ha nem lehet demokratikus úton átvenni a hatalmat akkor más módszert kell alkalmazni! Ezek szerint már kibiztosították a Trumpra irányított fegyvert. Lehet ő sem lesz tovább elnök mint J.F Kenedy volt! Demokratikusan!
teuton
@Bringás: Na a matek az neked aztan egyaltalan nem megy! Hogyis volt az, hogy 3,3 millio valaszto, aki a szavazok 47%-a, azt ti 98%-nak adjatok el... Aztan 40% szavazattal 2/3 többseg van a parlamentben. Merkel is 40%-ot kapott, de ez meg a nemet demokraciaban a kormanyalakitashoz is keves, mert 1 ember 1 szavazatot jelent, 40% pedig nem 50%-os többseg... Es akkor miert nem Clinton lett elnök, ha 200ezer szavazattal többet kapott? Na ezeket add össze a mocskolodasaid helyett!
Bringás
@teuton: Mikor Horn Gyuszinak volt kétharmada miért nem matekoztál?
teuton
@senkifia68: Mielött baromsagot irsz, tajekozodj! De te csak gyanitasz... A valasztasi szabalyokat es törvenyeket minden orszagban a parlament hatarozza meg, ugyanugy az alkotmanyt. Az USA-ban es Bemetorszagban ezen nem valtoztatgatnak, a fidesz viszont mar hetedszer akart hozzanyulni! Miert? Mert mar akkor sem müködik, ha oda lejt a palya? Meg a sajat 2/3os parlamenti többseget is elbukja???
teuton
@Bringás: Orban 2 szavazast bukott nehany het alatt! Na most matekozz! 2/3os többseggel!
Bringás
@teuton: Álmodozz matekos! Lesz módosítás hamarosan!
teuton
@Bringás: Latom, matekbol meg korrepetalasra szorulsz. Horn Gyulat demokratikusan valasztottak, akkor meg mas volt a valasztasi törveny, es nem volt 2/3... A többi amit irsz stimmel... Ja, semmi...
Szókrakész
Most olvastam, hogy milliószám csalták oda Clintonnak az érvénytelen és egyéb, sőt a Trumpra leadott szavazatokat is.

A linket is mellétettem.
teuton
@Bringás: CSALAS-t akartal irni, ugye? Utolagosan...
teuton
@Szókrakész: Jenö! Azt irta az ujsag...
teuton
@Szókrakész: Talan a hivatalos forrast mellekeld, ne a Pesti Sracokbol idezz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.