Közhely, de a sikerhez olykor tényleg bukások sorozatán keresztül vezet az út: van, aki képes tanulni belőle, és felhasználni a tapasztalatait, másokat pedig megbénít a bukástól való félelem. Utálunk elbukni, de miért? – teszi fel a kérdést a nuus.hu.

Elméletben mind elismerjük, hogy hibáinkból lehet a legtöbbet tanulni, utána javítva őket fejlődhetünk, és juthatunk előre, mégis félünk a bukástól. Elméletben ez nagyon jól hangzik, de sokunk számára ez nagyon messze van a valóságtól. Néhány hipermagabiztos rocksztár és MLM-guru kivételével mindenki retteg a bukástól. De vajon miért? Mi játszódik le ilyen helyzetben az agyunkban?

A Kaliforniai Egyetem professzora, Martin Covington szerint a bukástól való félelem nagyon erősen összefügg az önmagunkba vetett hitünkkel. A „Motiváció kézikönyve az iskolában” című könyvben megjelent tanulmánya azt részletezi, hogy önbizalmunk védelmének egyik módja az, hogy elhisszük magunkról, hogy értünk hozzá, kompetensek vagyunk – és ezt elhitetjük másokkal is. Épp ezért válik nagyon fontossá a teljesítmény,

a bukás pedig egyenlő lenne azzal, hogy beismerjük: értéktelenek vagyunk, bénák, fölöslegesek.

Na de nem mindenki ugyanolyan. Négy típust különböztetett meg a prof, Siker-orientáltak, túlbuzgók, lényeg, hogy meglegyen” típusúak, úgyse sikerül” típusúak. Ha érdekel, hogy te melyik típusba tartozol, akkor katt a nuus.hu-ra.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Veleda
Tudod, az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod!
Eladott Ország
De mégis az a helyzet, hogy legtöbbször nem történik akkora katasztrófa, mint amennyire félünk tőle. Sőt, még jó oldala is lehet egy-egy kudarcélménynek: fontos tapasztalatokat szerzünk meg általa. Tanulunk belőle. Hosszú távon jól járunk, hiszen aki soha nem hibázik (ami csak úgy lehetséges, ha semmit nem csinál), az nem kapja meg azokat a kemény leckéket, amik megedzik és erőssé teszik az embert.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.