Eddig úgy tudta a világ, hogy a legidősebb, papírra vetett hangulatjelet (egy mosolygós fejecskét) Robert Herrick angol költő jegyezte, de a trencséni levéltárban talált dokumentum elvette az elsőbbséget.

A mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá, 1635-ben, vagyis Herrick előtt 13 évvel – ezt a levéltár igazgatója, Peter Brindza erősítette meg az MTI-nek.

A mosolygó arcot Ján Ladislaides, Trencsén akkori jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, annak jeléül, hogy mindent rendben talált.

A trencséni archívum igazgatója az MTI-nek elmondta: a latin nyelvű dokumentumra rajzolt smileyt néhány héttel ezelőtt fedezte fel korabeli dokumentumok osztályozása során, és bár az ábrázolás nem nagy, mégis rögtön megakadt rajta a szeme, és neki is mosolyt csalt az arcára.

Az arckifejezések és gesztusok pótlására használt hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el, azonban az első újkori smiley megjelenését az 1980-as évekre teszik. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot.

Is this the world's oldest emoji?  

A New York Post cikke szerint a dokumentumokban találtak egy bohóckézre emlékeztető ábrát is, de még vizsgálják a jelentését.

(MTI, New York Post)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

3dwhite
Egyáltalán nem biztos, hogy ez egy smiley.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.