A második helyen áll Szerbiában egy viccpárt jelöltje az államfőjelöltek között.

Április 2-án államfőt választ Szerbia, a posztra 11 párt jelöltje jelentkezett be. Köztük egy viccpárté is, aki viszont a legfrissebb felmérések szerint a 2. helyen a népszerűségi listán.

A 26 éves, kommunikációval foglalkozó Luka Maksimovic "Ljubisa Preletacevic Beli" művésznéven indult a választáson, a névből a "Beli" fehéret jelent, mivel a jelölt mindig fehér öltönyben, fehér limuzinban vagy lovon jelenik meg, és eltúlzott aranyékszereket hord. 

A "Preletacevic" pártváltót jelent szerb nyelven. 

A Mladenovac városában alakult párt államfőjelöltje mindenkinek munkát ígér, és bárkinek hajlandó készpénzzel fizetni, aki rá szavaz. 

A napokban közölt felmérések szerint Maksimovic a második helyen áll az államfőjelöltek népszerűségi listáján, bár messze elmarad a jelenlegi elnök Aleksandar Vucic mögött. Az Ipsos által készített felmérés szerint Vucic 53 százalékon áll, míg Maksimovic 11 százalékot hozott össze.

Maksimovic egyébként alig egy hete jelentette be indulását, ennek fényében még meglepőbb a helyezése, ami egyben elég súlyos jelzés mind az ellenzék, mind pedig a jelenlegi kormánypárt felé a lakosság politikához való hozzáállásáról.

Egy választási szakértő szerint Maksimovic színre lépése azokat is megmozgathatja, akik belefásultak a korábbi választásokba, és nem akartak részt venni az áprilisban következő voksoláson. 

Azonban Maksimovic pártja nemcsak a röhögésről szól, a mladenovaci problémákkal kiemelten foglalkoznak: ilyen például a város szegényebb negyedeiben található ivóvíz megtisztítása, melyet nemrég fogyasztásra alkalmatlannak minősítettek. Vagy pedig a közpénzek felhasználásának transzparenssé tétele.

Maksimovic szerint a szerb politikusok korruptak, ezért van szükség rájuk, hogy legalább alternatívát tudjanak felmutatni. 

"Nem kell nyernie, elég, hogy leszámol azzal a felfogással, miszerint szégyen a politikába belefolyni, ezzel pedig a politikától eddig ódzkodókat is aktivizálni tudja" – mondta róla egy mladenovaci vasúti munkás.

Maksimovic műsorvezető szeretne lenni, de most a választáson túl leginkább azért izgul, hogy időben letehesse a vizsgáit. 

(Reuters)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.