A brit védelmi miniszter szerint Oroszország is felelős a Szíriában végrehajtott vegyifegyver-támadásért, mivel támogatja Bassár el-Aszad elnök rezsimjét. Sir Michael Fallon szerint ugyanakkor Moszkvát be kell vonni a szíriai rendezési folyamatba.

Fallon a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében helyes döntésnek nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök "gondosan végrehajtott, szűk területre koncentráló" légitámadást rendelt el a vegyifegyver-támadás kiindulópontjának tartott szíriai légitámaszpont ellen. Az amerikai akció erőteljes üzenete az, hogy a szíriai rezsim "kétszer is gondolja meg, mielőtt a jövőben ismét gáztámadást követne el" – áll a védelmi miniszter írásában.

Fallon szerint az amerikai légitámadás indokolt és megfelelő, ugyanakkor szükségszerűen korlátozott volt, ezután pedig hosszú távú megoldást kell találni a konfliktusra.

Ennek egyik feltétele Aszad távozása a hatalomból, mivel Szíriát a jövőben nem vezetheti olyasvalaki, aki vegyi fegyverekkel gyilkolja saját népét. A második feltétel a konfliktus sürgős politikai rendezése, mivel a hat éve húzódó polgárháborút csak tárgyalásos politikai átmenet zárhatja le. E folyamat végén Fallon szerint olyan képviseleti kormánynak kell létrejönnie, amelyben Aszadnak nincs szerepe.

Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen: Irakban is sikerült olyan politikai rendezést elérni, amely biztosítja a síita, a szunnita és a kurd közösségek képviseletét – írja a brit védelmi miniszter.

Fallon szerint a harmadik feltétel az, hogy Oroszország mutasson hajlandóságot a szíriai rezsim megrendszabályozására. Az oroszoknak befolyásuk van a térségben, az ő segítségükkel sikerült elérni azt az eredeti egyezséget, amely a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről intézkedett, és e legutóbbi háborús bűncselekmény is a szemük láttára történt.

A brit védelmi miniszter szerint elérkezett annak az ideje, hogy Oroszország bekapcsolódjék a szíriai helyzet rendezésébe, és konstruktív módon részt vegyen az ENSZ közvetítésével folyó béketárgyalásokban.

Aszad támogatójaként azonban áttételesen Oroszország is felelős a múlt héten megölt szíriai civilek mindegyikének haláláért. Ha Oroszország felmentést akar minden esetleges jövőbeni támadás felelőssége alól, akkor Vlagyimir Putyin elnöknek ki kell kényszerítenie Aszad vegyifegyver-arzenáljának leszerelését, és teljes mértékben be kell kapcsolódnia az ENSZ békefenntartó tevékenységébe.

"Véget vethetünk a szíriai nép szükségtelen szenvedéseinek, de csak akkor, ha Moszkva is megérti a csütörtök éjszakai (amerikai) légitámadás üzenetét" – fogalmaz vasárnapi írásában a brit védelmi miniszter.

Boris Johnson brit külügyminiszter előző nap lemondta hétfőre tervezett moszkvai látogatását, a hivatalos indoklás szerint a szíriai rezsimnek nyújtott orosz támogatás ellen tiltakozva.

Johnson a döntés bejelentése előtt konzultált Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, és a The Sunday Times által idézett nem hivatalos értesülések szerint az Egyesült Államok nem akarta, hogy a "burjánzó retorikájáról hírhedt" brit külügyminiszter tovább bonyolítsa a már most is ingatag helyzetet. Johnson egyik név nélkül nyilatkozó tanácsadója mindazonáltal cáfolta a lapnak, hogy Tillerson kérte volna Johnson moszkvai útjának törlését.

Az illetékes szerint Washington és London olyan megoldáson dolgozik, amelynek alapján Oroszország tekintélyvesztés nélkül, fokozatosan megvonhatja Aszadtól a támogatást.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
Iran is felelos a sziriai vegyi tamadasert!
Az az Iran, aki anyagilag tamogatja a jobbikot, s akivel orbanek most keszitik elo az atom-mutyit.
Equus
@F_Viktor: és felelős még Kína is... és mindhárman felelősök azért, mert Szaddamnak nem volt tömegpusztító fegyvere. És egyébként is Aszadon nem volt sapka és még csak nem is dohányzik... Hát persze. Mi van, ha Amerika juttatott mérges gázt a pátyolgatott terroristáinak? Akkor lehet szétlőni a VI. Flottát? Puszta vélelem alapján, ahogy a mostani lövöldözés alapja is csak vélelem volt!
F_Viktor
@Equus: Az Amerika-ellenesseget csak kis utanajarassal, tanulassal lehet gyogyitani!
Mert Amerika ENSZ (BT)!
Ezeken az oldalakon is tobbszor leirtam mar, hogy miert es mennyire lenne veszelyes Europara es foleg Magyarorszagra egy radikalis, diktaturikus irani-szir szovetsegu tengely (azota Erdogan kiszamithatatlansaga uj erokent jelent meg a kepletben). Ezert nyujt jelenleg is putyin tamogatast Aszadnak. No, majd akkor kell igazan muszlimozni Magyarorszagon, nem most!
Rockxy
Ha a szírek ölik a szíreket, akkor megy amerika és megöli a szíreket, hogy tovább ne ölhessék a szírek a szíreket.
libellle
@Rockxy: Eltévedtél, ruskit akartál irni? Ugyanis a ruski azt teszi irtja a syreket. Minden Syria menekültet a ruskihoz kellene küldeni
.
Equus
@F_Viktor: különös, h Amerika csak ott serényledik, ahol érdekei vannak. Szaúd Arábia a demokrácia hős védelmzőjének nem ad okot neheztelésre. Haiti sem. De Irak, Venezuela, Líbia, Szíria annál inkább... vaknak kell lenni, ha nem látod az összefüggést... A kulcsszó az olaj.
F_Viktor
@Equus: Szerbiaban milyen erdekei voltak/vannak Amerikanak, mert mintha amerikai bombazok szortak volna meg honapokon keresztul szerb teruleten szerb objektumokat?

A kulcsszot nagyon jol ismerem, ebben a szakmaban amerikai cegnek dolgozom.
36
Ezek a brit-ek. A II. Világháború óta, olyan hálásak az USA-nak(közben rühellik a yenki-ket, mint a szart), hogy képesek minden amerikai hamis zászló műveletet legitimmé magyarázni. Kezdték Szaddam-al és most folytatják.
Eladták a lelküket is az USA-nak(korrektség tekintetében), és még, Menwith Hill és a bázis repülőterek sem elegek. Ej-ej.

Mindenesetre, nekem Trump nagyon bejön. A robotrepülőgép támadással, előjött belőle a jó régi republikánus- csak akkor vedd elő a fegyvered, ha használod is- gyakorlat. Nem a szarmaszírozás, amit Obama művelt.
Equus
@F_Viktor: mennyi halott után is indult be a gépezet? Akkor is európai nyomásra, mert az kész szégyen volt, amit a hollandok művelek a NATO-ra is... csak az az egy "apróság" min. 6.000 fiatal életet követelt... Ami a szerbeknél történt éppenséggel nekem érva a világ csendőrének elfogultsága és haszonlesése mellett.
Kicsi rosszindulattal azt is mondhatnám, h ingyen terepen is kipróbálhatták az F 117-est.
F_Viktor
@Equus: Qva nagy tevedesben vagy, azok a halottak is az oroszok lelken szarad, ugyanis tobbszor is ok ve'tozta'k meg az ENSZ BT hatarozatat a beavatkozasrol!
Equus
@F_Viktor: értem... tehát, ha esik az eső, a hó, ha fúj a szép, ha perzsel a nap, az mind az oroszok miatt van. Azt azért ugye tudod, h a hollandok nem a kocsmából hazafelé találták ki, h Szerbiába mennek? No, mostantól tudjad.

Épelméjűekkel 1-ébként szívesen viatkozom, abból csak okosabban jöhetek ki. Nagy kár, h te nem tartozol közéjük.
F_Viktor
@Equus: "értem... tehát, ha esik az eső, a hó, ha fúj a szép, ha perzsel a nap, az mind az" amerikaiak miatt van.
Erre csak ismetelni tudnam magam, hogyan gyogyithatod ki Amerika ellenes betegsegedet.
Hidd el, nem szegyen utana olvasni az esemenyeknek.
Sokkal nagyobb szegyen a hazug propaganda esz nelkuli nyilvanos leirasa,terjesztese.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.