Madridban tartóztattak le két férfit, a gyanú szerint az Iszlám Állam terrorszervezetnek toboroztak.

Két férfit tartóztattak le Madridban, akikről azt gyanítja a rendőrség, hogy egy iszlamista sejthez van közük, ami kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel – olvasható a The Local spanyolországi kiadásának cikkében. 

Terrorista-gyanús személyeket tartóztattak le Madridban

Fotó: MTI/EPA/Victor Lerena

A 43 és 22 éves férfiakat még hétfő este tartóztatta le a rendőrség a spanyol fővárosban, mindketten marokkói származásúak és a gyanú szerint az Iszlám Állam terrorszervezet számára toboroztak tagokat, illetve olyan videókat készítettek, melyek a háztartási eszközökből fegyver vagy bomba gyártását mutatták be. 

A két férfiról azt gyanítja a rendőrség, hogy ők a kiképzővideókért és különféle radikális internetes tartalmakért feleltek. 

Terrorista-gyanús személyeket tartóztattak le Madridban

Fotó: MTI/EPA/Victor Lerena

Az elmúlt hónapokban összesen 164 embert tartóztatott le a spanyol rendőrség, mert az volt a gyanú ellenük, hogy kapcsolatban állnak a dzsihádistákkal.

Spanyolország a dzsihádisták egyik lehetséges célpontja történelme okán, mivel 711 és 1492 közt iszlám uralom alatt állt a Pireneusi-félsziget egy része. 

Spanyolországban utoljára 2004-ben követtek el iszlamista hátterű merényletet, akkor a madridi Atocha-pályaudvaron robbantott az al-Kaida, 191 ember halálát okozva. 

Spanyolországból tanulmányok szerint mindössze körülbelül 160 ember ment harcolni a dzsihádért, szemben Franciaországgal, ahonnan 2012 óta több mint ezren mentek a Közel-Keletre.

(Címlapi kép: MTI/EPA/Victor Lerena)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.