Burgenland tartományfőnöke, Hans Niessl, arról beszélt az Indexnek adott interjúban, hogy korlátozni szeretné a kint dolgozó magyarok számát.

"Az osztrák és a magyar bérek között nagy a különbség, kollektív szerződéssel Ausztriában akár 1500 eurót lehet keresni, míg a magyar minimálbér 350 euró körül van. Burgenland félórás vonzáskörzetében egymillió ember él, akik 350 eurót keresnek, ez elég nagy kihívás nekünk"

mondta az Indexnek Burgenland tartományfőnöke.

Hans Niessl szerint azokon a területeken, ahol munkaerőhiány van, nagyon jó, ha külföldről jön munkaerő. Ugyanakkor az utóbbi időben megnőtt náluk a munkanélküliség, most 7-8 százalék körüli, miközben Nyugat-Magyarországon hiányzik a képzett munkaerő. Az sem egy jó tendencia, ha Magyarországon lesz hiány a képzett munkaerőben – érvelt.

Arra a felvetésre, hogy a szakképzett munkaerő beáramlásából az osztrák gazdaság elég jól profitál, Hans Niessl úgy reagált: ő nem a nyereséget maximalizáló gazdasági szektort képviseli, hanem szociálisan gondolkodó ember, aki tudja: ha nincs munka a helyieknek, akkor a gazdaság sem működik.

Azt is felvetették az interjúban, hogy az osztrákok elvállalnák-e annyi pénzért azt a munkát, amit sok magyar végez kint például a vendéglátásban vagy a betegápolásban. A tartományfőnök itt a kollektív szerződésekre hivatkozott, amely kimondják, hogy a megjelöltnél senki sem szabad olcsóbban foglalkoztatni, legyen szó akár magyar, akár osztrák dolgozóról. 13-14. havi bér is jár mindenkinek. Aki nem tartja be a szabályokat, kemény büntetésre számíthat. Nyugodtan panaszt tehet az, aki esetleg a rögzített szint alatt kap fizetést – hívta fel a figyelmet.

Korábban számos osztrák iskola toborzott magyar diákokat a határ mentén, de ez ellen is fellépnek – derül ki az interjúból. Hans Niessl szerint a törvény kimondja, hogy az járhat burgenlandi iskolába, aki oda van bejelentkezve, illetve akiknek a szülei életvitelszerűen ott élnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.