Napi két-négy csésze kávé, különösen a középkorúaknál, kifejezetten segíthet az egészség megőrzésében – állapította meg egy új tanulmány.

Közel 20 ezer emberen vizsgáltak a kávé hatását Spanyolországban – ennek eredményeit mutatták be az Európai Kardiológus Társaság 2017-es kongresszusán. A résztvevők átlagéletkora 37 év volt, és közel tíz esztendőn át követték nyomon őket. Ez az időszak alatt 337 résztvevő halt meg. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, azoknál, akik legalább négy pohár kávét fogyasztottak naponta, 64%-al alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak kávét. Akik napi két pohár kávét fogyasztottak, azoknál 22%-al volt alacsonyabb a halálozási kockázat.

Igyunk kávét, ha nem akarunk korán meghalni

Fotó és nyitókép: Pixabay.com CCO

Dr. Adela Navarro, a spanyolországi Pamplona Hospital de Navarra kardiológusa elmondta, a tanulmány kiegészíti a korábbi kutatásokat, amelyek ígéretes kapcsolatokat találtak a kávéfogyasztás és a jobb egészség között. Az okokról sokat vitatkoznak a szakemberek. A kávé gazdag antioxidánsforrás (különösen ami a klorogénsavakat illeti), amelyek megelőző, gyulladáscsökkentő hatást fejthetnek ki a szervezetben és az agyban.

A kutatás vezetői arról is beszéltek, hogy megállapításaik azokra a személyekre vonatkoznak, akik eleve egészségesek voltak. A tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy meglévő egészégügyi problémák javítására alkalmas lenne a kávé, viszont egészségmegőrző hatása a friss eredmények szerint is jelentős – írja a Forbes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.