Sikeres kísérletet hajtott végre Irán egy új, több robbanófej hordozására képes kétezer kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétával. 

A Tasznim hírügynökség és a Press tévé is hírt adott a Horamsahr nevű rakéta péntek esti sikeres tesztjéről, amelyet néhány órával az után hajtottak végre, hogy a rakétát aznap bemutatták a teheráni katonai parádén, amelyen felvonultatták a legújabb iráni fejlesztésű fegyvereket. A híradásokban bemutattak a rakétakísérletről készült felvételt is, amelyet a kormány bocsátott a média rendelkezésére.

Irán is kilőtt egy rakétát

(Fotó: STR/AFP)

A szóban forgó rakéta tulajdonságairól más részletek egyelőre nem ismertek. Irán már korábban is lőtt fel hasonló hatótávolságú, Európát is elérő rakétákat –, a Sejil 2-es és 3-as típusát – a Horamsahr újdonsága viszont az lehet, hogy több nukleáris robbanófejet is hordozhat.

Haszan Róháni elnök az 1980-ban kirobbant iraki-iráni háború kezdetének évfordulóján tartott katonai parádén jelentette be, hogy az amerikai és francia bírálatok ellenére országa megerősíti katonai képességeit.

„Ha akarják, ha nem, meg fogjuk erősíteni katonai elrettentő képességeinket" – húzta alá Róháni, kiemelve, hogy nemcsak rakétákat fognak fejleszteni, hanem az ország légierejét, szárazföldi erejét és haditengerészetét is. Hozzátette: „senkitől nem fogunk engedélyt kérni, hogy megvédhessük hazánkat".

Az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Izrael és több európai ország is aggasztónak tartja Irán rohamléptékben fejlődő rakétaprogramját. A Washington és öt másik nagyhatalom által Teheránnal két éve megkötött, mérföldkőnek számító atomszerződés értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel.

Az atompaktumot viszont most éppen Donald Trump rúghatja fel, aki nemrég az ENSZ 72. közgyűlésén bírálta a Teherán elleni szankciók fokozatos visszavonását előirányzó megállapodást. Az amerikai elnök állítólag már döntött is a megállapodásból való kilépés kérdésében – azt viszont nem árulta el, milyen döntést hozott. Trump szavaira reagálva egy, nevének elhallgatását kérő magas rangú iráni vezető azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Irán minden eshetőségre felkészült, ha az Egyesült Államok kivonul a szerződésből – és szükség esetén azonnal újrakezdeti a korábban korlátozott nukleáris tevékenységeit.

Teherán jelenleg is azt állítja, hogy rakétái nem támadó céllal készültek, és ballisztikus rakétaprogramja kizárólag védelmi jellegű. Róháni pénteki beszédében ismét leszögezte: Irán haderejét nem azzal a céllal hozták létre, hogy más országokat megtámadjanak.

Ha az iráni atomprogram mégis újra indul, akkor az Egyesült Államoknak és a NATO-nak hamarosan egy újabb nukleáris középhatalommal kell szembenéznie a folyamatosan halálos fenyegetéseket küldő Észak-Korea mellett. Ezt azonban valószínűleg Izrael sem hagyná szó nélkül: Benjamin Netanjahu már 2009-ben is tervezte iráni atomlétesítmények bombázását, a valószínűleg háborúhoz vezető akciót pedig csak Simon Peresz, tavaly elhunyt izraeli államfő közbelépése állította meg.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
A Khomeini-program keretében.
@kamazuka: Csak akkoriban egy szál kard volt a ""csodafegyver"", amivel max. 1 méterre tudott ölni. Aztán ez kissé megnőtt, de még mindig a falun belül maradt. Mára kissé módosultak a térbeli viszonyok. Pár éve röhögtünk a kis dundi apukáján, mára kissé ekletikusnak tűnik a helyzet arrafelé.
kamazuka
@namihami: Már akkoriban sem a kard volt a csodafegyver!
namihami
@kamazuka: Ezért tettem idézőjelbe. Csupán a nagyságrendek érzékeltetésére.
kamazuka
@namihami: Az igazi csodafegyver a vallás!
Ha az én istenem mondja,de sosem láttam,és akit megkérdezel,hogy látta e,ő is azt válaszolja nem ,de olyantól hallotta aki állítólag látta.
Így megy ez nálunk is csak mi nem segget meresztünk nyugat felé keletre hajolva,hanem keresztet hordozunk.De amúgy igazad egyetértek.
Főlökött
Eszement amcsik, már megint kavarnak...

Nem szabad feledni, hogy érdekből ugye betipegtek Irakba. Mi is lett a következménye ? Sziriából az ISIS átugrott az északi részre és elfoglalt, ha jól emlékszem 4-5 db olyan laktanyát, ahonnan simán felfegyverezték magukat, szó szerint mindennel, mivel ellenállás nem volt - a haderőt az amcsik legyalulták rendesen, önös érdekből. Azért, hogy pénz is legyen, hát elfoglaltak egy olyan finomítót is, mely az ország szükségleteinek a 30%-át adta. Na innen van az ISIS-nek a pénz-paripa-fegyver.
Most pedig ennyi elcseszett lépés után, még az atompaktumot is fel akarják rúgni, mely következménye az lesz, hogy azon térségben elszabadul a pokol. Röpködni fognak a rakéták, szana - szerte és mindenki néz mint a jógyerek. Pl. É-kiak, kontra 2x is Japán felett átlőtek. Ha még Irán is elkezdi, ki tudja, ki lesz a következő és a következő, mely szintén elkezdi...
Tényleg ez lenne a jövő építése ?
kamazuka
valamin hiba csúszott a cikk címébe.
Nem irán, Irén!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.