Várhatóan fellángol a fegyvertartás korlátozásáról szóló vita a Las Vegas-i lövöldözés után, de most sem lehet áttörésre számítani ebben a kérdésben. Erről a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese beszélt az M1 keddi műsorában.

Ugrósdy Márton hozzátette:

hosszú távon hasznos lenne a fegyvertartás korlátozása, az Egyesült Államokban ugyanis az a szóbeszéd, hogy több fegyver van otthon az embereknél, mint ahány lakosa van az országnak.

Ezzel nyilván kezdeni kellene valamit, de mivel a fegyver birtoklásának jogát az alkotmány második kiegészítése rögzíti, ezért nehéz felvállalnia a politikusoknak a korlátozást.

Összehasonlításképp rámutatott:

nem véletlen, hogy Kanadában nincs annyi erőszakos halál, mint az Egyesült Államokban. Kanadában csak a vadászathoz, illetve a fegyveres erők kötelékében lehet fegyverhez jutni.

A szakértő szerint célszerű lenne, ha már a fegyverhez jutásnál korlátozásokat vezetnének be. Megjegyezte azonban, hogy mivel a nemzeti fegyverszövetség 6 millió dollárt fizetett Donald Trump kampányába, ezek után "furcsa lenne, ha az elnök betiltaná a fegyverviselést".

Forrás: MTI

Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.