Nincs értelme jelenleg egy koalíciós kormány felállításáról beszélni Csehországban, mert a választásokon győztes ANO mozgalommal senki sem akar komolyan tárgyalni a kormányprogramról – vélekedett Andrej Babis, az ANO elnöke, amely nagy fölénnyel megnyerte a csehországi képviselőházi választásokat.

Sajnos a pártok kategorikusan elutasítják a velünk való együttműködést, mégpedig olyan határozottan, hogy jelenleg nincs is értelme valamiféle koalíciós kormányról tárgyalni

- jelentette ki Babis vasárnap a Prima kereskedelmi televízióban sugárzott beszélgetésben.

Az ANO 78 mandátumot szerzett a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban, de az előzetes tárgyalásokon a pártok többsége elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen vele. Babis bejelentette, hogy kisebbségi kormányt alakítana, amely minden parlamenti párt programjának egy-egy fontos pontját felvállalná.

Egyedül maradt pártjával a cseh választások győztese, nem tudnak koalíciót alakítani

Andrej Babis, akit Milos Zeman államfő kedden kormányalakítással akar megbízni, ugyanakkor határozottan kizárta egy új, előre hozott képviselőházi választás megtartását. "Ez jelenleg szóba sem jöhet" – hangsúlyozta. Ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni – tette hozzá a politikus.

Külpolitikai témákról beszélve Babis azt mondta: "határozottan aktív külpolitikát" akar folytatni. Megismételte korábbi véleményét, hogy le kell állítani az illegális migrációt és szerinte ezen a téren a V4-ek Sebastian Kurz jövőbeni osztrák kancellár személyében "új szövetségesre találtak". "Mi elutasítjuk a menekültkvótákat, és ezt (Emmanuel) Macronnak és (Angela) Merkelnek meg kell magyarázni".

Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót, mert az Csehország számára nem előnyös

- fejtette ki Andrej Babis. Hangsúlyozta: "Európa-párti vagyok, de meggyőződésem, hogy az Európai Uniónak meg kell változnia".

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

patyuka
"Magyarország jobban teljesít!"

Arra ugyanis, hogy Mo.-on is megessen egy efféle - a szélsőséggel való kollaborálást elvből visszautasító - teljes körű kikosarazás, nemigen sokan tennék a kezüket tűzbe.
Annál is inkább, mert nálunk - sajnálatosan - e tekintetben a szomszédainkénál is gazdagabb a paletta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.