Nyolc ember meghalt, 11 megsérült, mikor október 31-én helyi idő szerint délután három óra után egy férfi végighajtott egy költöztető autóval egy biciklisávon New York Manhattan városrészében. Az üzbég nemzetiségű támadót a rendőrök meglőtték és elfogták.

Nyolc ember halt meg, és 11 sérült meg abban a terrorista támadásban, amit október 31-én hajtott végre egy férfi New York Manhattan városrészében, nem messze az egykori World Trade Center ikertornyaitól.

Nyolcan haltak meg a manhattani terrortámadásban – üzbég férfi az elkövető

Fotó: AFP/Don Emmert

A támadó egy költöztető cégtől bérelt pickup-teherautóval hajtott rá egy gyalogosok és biciklisek által használt utcaszakaszra, és ott válogatás nélkül gázolta el a szembejövőket. Végül egy iskolabuszba csapódott, majd kiszállt a járműből – kezében egy paintball-puskával és egy légfegyverrel –, ekkor lőtték meg és kapták el a rendőrök.

29 éves üzbég az elkövető

A 29 éves férfi az NBC tévécsatorna értesülései szerint üzbég és a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta – a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében – már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Nyolcan haltak meg a manhattani terrortámadásban – üzbég férfi az elkövető

Fotó: AFP/St. Charles County Dept. Of Corrections

Sayfullo Habibullaevic Saipov 2010-ben legálisan érkezett az Egyesült Államokba a CBS értesülései szerint, New Jersey mellett Floridában is élt (ezért találtak nála floridai jogosítványt), közúti közlekedési ügyei bírságai voltak eddig.

A hatóság terrorista merényletként kezeli az ügyet, ugyanakkor Saipov magányos merénylő volt, viszont az autóból kiszállva Allahu akbart kiáltott, így a hatóságok nem zárják ki dzsihadista terrorszervezetek befolyását. 

Saipov Uber-sofőrként is dolgozott korábban, de kizárták a cégtől a CBS értesülései szerint.

A legtöbb áldozat argentin

Argentína New York-i konzulátusa közölte: öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült.

Nyolcan haltak meg a manhattani terrortámadásban – üzbég férfi az elkövető

Fotó: Twitter-videó

A nyolc áldozat közül hatan a helyszínen vesztették életüket, mindannyian férfiak voltak.

Trump életbe léptette a szigorú határellenőrzést

"Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!" – szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök.

A politikus azután tette közzé mikroblog-bejegyzését, miután John Kelly kabinetfőnök részletes tájékoztatást adott a New York-i gázolásos támadásról, amelyben nyolcan meghaltak, tizenegyen megsérültek.

Trump bejegyzésében azt írta: "elég volt!". A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben. Ebben "egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról" írt.

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért "megállították a gyanúsítottat és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak". A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. "A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben" – írta az elnök.

Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, s emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak lehetett tanúja a világ.

A támadásról tájékoztatták Jeff Sessions igazságügyi minisztert és Christopher Wray FBI-igazgatót is. A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "szorosan figyelemmel" kíséri a fejleményeket.

Twitter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is. "Megszakad a szívem New Yorkért" – írta a first lady.

KKM: nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) jelenleg nincs információja arról, hogy lenne magyar érintettje a New Yorkban kedden történt gázolásos támadásnak – közölte Menczer Tamás, a KKM kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára kedden késő este az MTI-vel.

A közlemény szerint a New York-i főkonzulátus azonnal kapcsolatba lépett a helyi rendőrséggel és a kórházakkal, jelenleg nincs információ arról, hogy a támadásnak lenne magyar érintettje. Az ügyeleti telefonra segélykérő hívás nem érkezett.

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenve értesült a New York-i terrortámadásról.

A terror ellen minden erővel harcolni kell, ártatlan emberek lemészárlása semmivel sem igazolható.

Magyarország az Egyesült Államok mellett áll ezekben a nehéz órákban.

Együttérzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk" – írta a helyettes államtitkár.

(MTI, CBS)

(Címlapi kép: AFP/Don Emmert)

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Mert ugye aki 7 eve el az Allamokban, az a friss menekultekkel jott be, ugye? Es hat mintha Uzbegisztanban nem lenne haboru.
Magyarul: egy kocsog megelhetesi bevandorlo bekattant, es az elborult agyat jodolgaban erre hasznalta.
Mielott "négylégcsavar"-t izelgetned, mondanal nehany keresetlen gondolatot arrol a 30 ezer letelepedesi kotvenyesrol, akik ellenorzes nelkul, magyar-unios papirokkal oszlottak szet az Europai Unioban???
Nekik kozuk nem volt sziriai haboruhoz, csak be akartak jutni Nyugat Europaba.
orban basinak pedig korpasodik a haja annyi penzert, amennyit ezek leszurkoltak rogantonyonak meg takony-habonynak...
Es akkor meg nem is emlitettuk a NAV-nak tobb milliard forint adoval tartozo orosz vallalkozo holgyrol, akinek az elete parja az a magomed, aki 4 eve mindenfele papir nelkul, szinten ELLENORIZETLENUL tartozkodik Magyarorszagon, es aki Gulyas Marci eletet fenyegette meg ket celt tevesztett vizfestekes lufiert...
Szoval akiket orban basi szabadit Magyarorszagra, az a jo muszlim, aki Manhattanban embereket oldos, az rossz muszlim...
Aha...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@Rockxy: Erre próbáltam utalni. Az interneten még azért hozzáférünk olyan dolgokhoz és hírekhez,amiben nem a csuti szájíze szerint írnak. Országunkban azonban van egy igen komoly létszámu réteg,akik csak a kormány híradójához junak hozzá, tv, rádió ,vagy írott sajtó útján. Igaz,hogy akik igazán szegények azok újságot sem vesznek.Pont náluk csapódik le a csuti agymosása,mert nem fogják fel,hogy nyomoruk egyik részének pont Ő az okozója.
cikicakk55
@durbincs: Én bírom a hozzászólasaidat,sőt jókat nevetgélek mikor quadrocopterrel csipkeditek egymást. Azt is tisztelem benned,hogy ha nem egyezik a véleményünk akkor is emberi módon írsz vissza. karma1 számomra több mint egy hozzászóló és azt is tudom miért viseli még mindig az ország sorsát a szívén. Örülni kell inkább,hogy ennyi idő után is Magyar maradt. Nagyon sokan írnak olyanokat,hogy " megérdemeljük" bírkák vagyunk" "hülyék,hogy nem lépünk le". Sokan még dicsekedve borzolják a megviselt embereket,hogy mi mindent vettek mióta másik országban élnek. Karma1 nem veri a mellét, Ő megérti,hogy nem mindenki teheti meg,hogy lelécel,és ami a legfontosabb olyan dolgokra is van rálátása,amit még a megmaradt demokráciánk mellet a média sem mer megírni kimondani sem. Abban viszont igazad van,hogy Mama vagyok.
nevemnick
@durbincs: na mi van sz@rgép ? be tetszett szopni, a valótlanságot ? mondtam, hogy egyszer befutsz a kecske farába ? Nem idevalósi ? Innen 1000 km-re lakik ? népművészeti füles agyagedény tetszik lenni , vagy klón ?
Kapd be!

propeller.hu/nagyvilag/3314518-maszkos-fegyveresek-rontottak-tomegbe-sikoltozva-menekultek-emberek?all#c1994564
nevemnick
@durbincs: te hazug sz@rjankó, örülök, hogy bekaptad a horgot. Innentől kezdve egy nulla vagy!
Konec!
quadrocopter
@durbincs: Debil! Tedd be a google fordítót, ha megpróbálsz magyarul vinnyogni!
Mit akartál kinyögni debil? Rajzold le! Tolmács sehol - te f@sz?
Erősen Kósa Lajosra sikeredtél, debil!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.