Aki 10 évre odaköltözik a svájci faluba, annak 18 és fél millió forintnyi összeg üti a markát.

A valais-i kommunben fekvő, festői kilátású Albinen település lassan, de biztosan a kihalás szélére sodródik, ha sürgősen nem lépnek. Jelenleg 240-en élnek a faluban, a szám pedig folyamatosan csökken. Csak tavaly három család költözött el, aminek következtében 8 gyerekkel lett kevesebb, ezért be kellett zárni a helyi iskolát.

A falu lakói ezért úgy döntöttek minden odaköltöző családnak pénzt adnak: felnőttenként 25 ezer svájci frankot – vagyis 6,7 millió forintot – és minden gyereknek 10 ezer frankot, vagyis 2,6 millió forintot. Ez egy négy tagú családra vetítve összesen 60 ezer euró – vagyis 18,7 millió forint.

60 ezer euró – ennyit ad a svájci falu azoknak, akik odaköltöznek

(Fotó: Wikipedia)

A jelentkezők 45 év alattiaknak kell lenniük, és legalább 10 évig kell a faluban maradniuk. Az ingatlant, melyben életvitelszerűen kell élniük, építhetik vagy vásárolhatják, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie.

A kérdésről petíciót indítottak, amit a lakosok majdnem fele aláírt. November 30-án szavazással döntik el, hogy végre is hajtják-e.

A még Albinennél is kisebb svájci falucska, Corippo (össznépessége 13 fő) nemrég jelentette be, hogy óriási hotellé alakítják falujukat, elkerülendő, hogy végképp megszűnjön létezni.

(Euronews)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szep napot
Tesek csak mondani aranjoskam, van e ottan e sok kozlekedesi tapla, csattorna fedo? Szoltam mar a Gizynek, holnap koltozunk. Nekem pont 8 (de lehet, hogy tob) pujjam van. Szovall 8+2=11 11*60=800. 800 ezer Eurojo. Szerintem a Kolompar Laci is lyon. Ugyis ojan rasszist-
tak itt.
advocat
Jó lenne ha eldöntenék. Euró vagy svájci frank?
F_Viktor
@Equus: @szep napot: @wagabund: Egy dologrol megfeledkeztek, amit a cikk sem emlit!
Tartozkodasi engedellyel (90 nappnal tovabb tartozkodhass ott) is rendelkeznie kell az ott letelepuloknek, amit Svajcban nem is olyan egyszeru megszerezni. Ehhez niederlassungsbewilligung szukseges, keressetek ra a feltetelekre.
csipetke
Oda kéne teleportálni Farkas Flórit,és még néhány tucat rablót a bagázsukból,rögtön megtelne a falucska.Az a baj,hogy az ilyenek rövid időn belül csődbelopnák kezdetben a falut,aztán Svájcot is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.