Kivonul a szeptemberben odavezényelt több ezer spanyol rendőr Katalóniából, a csapatkivonás az év végéig tarthat.

Elhagyják Katalóniát azok a spanyol rendőri egységek, melyeket még szeptemberben vezényelt oda Madrid a katalán függetlenségi népszavazás miatt.

A Magyar Nemzet az MTI-re hivatkozva arról ír, a csapatkivonásokat az év végéig tervezik befejezni.

Kivonul Katalóniából a népszavazás miatt odarendelt több ezer spanyol rendőr

Fotó: pixabay.com CCO

"Madrid több ezer szövetségi rendőrt vezényelt Katalóniába, hogy megakadályoztassa spanyol alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt függetlenségi népszavazást, illetve elejét vegye a térség függetlenségi törekvéseinek. Spanyol hírforrások szerint 4 és 6 ezer közöttire tehető a térségbe vezényelt rendőrök száma" – olvasható a cikkben.

A spanyol kormány álláspontja szerint az október elsejei alkotmányellenes katalán népszavazáson a tartomány szavazóinak 43 százaléka vett részt (körülbelül 2,28 millió ember), a függetlenedésre 90,18 százalék voksolt (2,04 millió fő), míg a maradás mellett 177 ezren szavaztak.

A lépcsőről ugrott a tiltakozóra a rohamrendőr – videókon a katalán népszavazás

Reggel óta tart a katalán függetlenségi népszavazás, ám a referendumot a spanyol állam illegitimnek minősítette, és több ezer rendőrt rendelt a tartományba, hogy megakadályozzák az ügyet. Október elsején tartják Katalóniában a függetlenségről szóló népszavazást, amit a spanyol kormány hetekkel ezelőtt illegitimnek minősített, az elmúlt napokban pedig több ezer rendőrt és csendőrt rendelte a tartományba, hogy adminisztratív és hatósági intézkedésekkel – szavazóhelyiségek lezárása, szavazólapok elkobzása, függetlenségpártiak őrizetbe vétele – elejét vegye az ügynek.

A népszavazás után – melyet a spanyolok brutális rendőrségi fellépéssel próbáltak elfojtani – a madridi kormány több katalán kormánytagot lefogatott, a katalán elnök Carles Puigdemont és négy társa ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Puigdemonték eddigre már Brüsszelben tartózkodtak, az elfogatóparancsot decemberben visszavonták.

Közben a madridi kormány előrehozott választás írt ki Katalóniában, ahol "az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű egységpárti liberális tömörülés győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget. A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. Előbbiek 70, utóbbiak 57 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba" – olvasható a cikkben.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
mindez itt Európában, egy gyarmatosító, azokat kifosztó EU-s országban történik migránssimogatás közben...

csak így tovább homo sapiens.
almalibre
A tállalásból úgy tünhet, hogy spanyolban diktatórikus helyzet áll fenn, pedig épp az ellenkezője az igaz, a szitu jó példa arra, hova vezet a liberális politika: Elszaladt a csikó, sok kárt okozott, és a befogása is sokba kerül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.