Tízezer orvos hiányzik Németország kórházaiból és rendelőiből – jelentette ki a Rheinische Post című düsseldorfi regionális lapnak adott hétvégi interjúban Andreas Gassen, a német szövetségi orvosi kamara (KBV) elnöke.

A problémát érzékeltetendő a kamarai elnök elmondta, hogy ez egy komplett évfolyamnak felel meg a német orvosi egyetemeken.

Gassen arra figyelmeztet, hogy

a német háziorvosok harmada nyugdíjas korú, és öt éven belül visszavonul.

A szakorvosoknál is három év múlva ugyanez lesz a helyzet. Kettő-öt éven belül érzékelhető lesz az orvoshiány – húzza alá Gassen.

Hozzátette, hogy ha nem készül most hatékony stratégia ennek elhárítására, akkor

5-10 éven belül nem lesz szinten tartható az egészségügyi ellátás mai színvonala.

Forrás: MTI

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
@csipetke: A jó orvos mindenütt megbecsült, csak a pénzre hajtók érzik rosszul magukat. Az ilyeneknek adhatnak bármennyit, akkor sem fognak jobban teljesíteni.
A hivatás nem pénzkérdés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eriksson
Mivan? Mivan? Elfogytak a tőlük keletebbre képzett, az ott alulfizetett orvosok? Vagy nem fizetik meg őket eléggé?
csipetke
Pedig már a mieink közül is sokan ottvannak,de ott legalább megbecsülik,és fizetik őket.Ami nálunk van az egészségügyben,az már mindennek a legalja.Viszont mai hír,hogy az idén újabb 100 milliárd megy stadionokra.Így kell ezt,hagyni kipusztulni a fél országot lassan,módszeresen.A világ szégyene ez a kormány
Rockxy
@csipetke: Nem kéne mellébeszélni, most a fejlett liberális nyugatról van szó.
csipetke
@Rockxy: Mi abban a mellébeszélés,amit írtam?Melyik mondat nem tetszik?
Eriksson
@csipetke: Nem értelek. Hiába képezik itthon a jobbnál jobb orvosokat, ha már előre el van döntve, hogy a németeknek kell még tízezer.
Szégyen, hogy egyáltalán el kell magyarázni valakinek, mire megy ki a játék. Orvost megfizetni olcsóbb a nyugatnak mint képezni, ez egyértelmű.
tulipan
@Eriksson: MÁR A KÉPZÉSÜK IS GOND! Kevés a jelentkező!!!
tulipan
@csipetke: Ejnye, hát nem érted??? Egy narancsködös jobbosnak az a "mellébeszélés", ha ezt emlegeted: "... újabb 100 milliárd megy stadionokra "
Eriksson
@tulipan: Azért akad még itt-ott. Van egy kedves rokonom, most volt első éves medika.Hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát az orvostudomány rejtelmeibe, és kitűnő eredményeket produkált.
Egyetlen probléma van vele. Már a kezdet kezdetén eldöntötte, hogy miután végzett, irány a nyugat. Németország.
Csizmás Kond
..miért nem halásznak a földközi-tengeren...állítólag ott terem a zutánpótlás...
csipetke
@Eriksson: Az a szégyen,hogy itthon nincsenek megfizetve.Ha tisztességesen megélnének itthon,nem kötnének ki külföldön.Ennyi...
Eriksson
@csipetke: Te orvos vagy, hogy ennyire ismered az okot? Vagy csak azt szajkózod, amit a fősodrat tol a képünkbe?
csipetke
@tulipan: 20:09 Hát ja.A Csámpás Faláb Fc-nek kell az újabb és újabb stadion,pedig ebből fedezni lehetne az egészségügyiek fizetésemelését,de a kis puhos elméjét csak a nemzeti vejkó ledjei világítják,és még nem jutott el odáig agyilag,hogy fontosabb dolgok is vannak,mint a "Minden kertvégibe stadiont!" mozgalom.
csipetke
@Eriksson: A fiam kiemelt kórházban műtős,a menyem ápolónő.Pontosan tudom,mennyi fizetésemelést kaptak,még annak a felét sem,amit a kormány szajkózott.A felesleges stadionok pedig nagyon sok ember szemét csípik,nemcsak az enyémet.Egyébként mijaza fősodrat?
Rockxy
@csipetke: ma, 22:15
Ha mindig magára hagytuk volna az nemzetet, mikor nehéz idők jöttek, akkor ma üres lenne az ország.
Eriksson
@csipetke: Az a demagóg duma, amely a vízcsapból is folyik a polgárok befolyásolására. Az agyzsugorítás magyar elnevezése.
A műtős és ápolónő nem orvos, és most nem is őróluk van szó s nem is a fizetésről hanem arról, hogy a németek viszik a kész orvosokat. Többet is, mint amennyit az ország képezni képes. S én ezt tisztességtelennek tartom.
csipetke
@Rockxy: Már jó úton vagyunk afelé,hogy tejesen kiürüljön.Remélem,a kétharmad marad,mert valakinek el kell tartania a vezírt a bandájával együtt..Közel 1 millió ember van kint,és sokan tervezik,hogy itthagyják az üres stadionok országát...
simmering73
Kitartás. Mennek a magyar orvosok szép számmal.
karma1
@tulipan: Valahol olvastam kevesebb mint egy honappal ezelott, hogy az orvosira MINDIG TULJELENTKEZES van, de nem tudjak az egyetemen megoldani MINDENKINEK a felvetelet, mert nem adottak a kepzes anyagi feltetelei. A csaladunkban 5 orvos van, abbol az egyik eppen a SOTE-n emeritus professzor es Szent-Gyorgyi Albert dijjal kituntetett egyetemi tanar, de ahogy o is mondja, a szive verzik a rengeteg iszonyuan tehetseges , DE elutasitott diakert, akiknek o is azt javasolja, ha mindenaron orvosok akarnak lenni, akkor ne mondjanak le az almukrol, hanem menjenek kulfoldre tanulni. Kozben meg a szive verzik, hogy ezt kell latnia, ezt kell tennie, mert tudja, hogy ennyi ember hianyzik majd a magyar orvoslasbol. O mar idos, bar meg igy is tanit az egyetemen - de mar nem az o dolga felvenni a harcot ezzel a mocsok bandaval, es fillerekert kuncsorogni, dehat ez van - ma elobb kap egy les mandoki, egy akoska, ufo attila milliardokat a szart sem ero fantaziatlan projektjere, mint komoly kutatasra, tanitasra...
Egy parhuzamos felmeres sem artott volna, ami megmutatja, hogy a mi sokkal kisebb orszagunkbol is kb,. ennyien hianyoznak, akik azelott OTTHON voltak, es csak az utolso 8 evben huztak el oda.
verőce21
Ez a cikk meghívó az orvosoknak (is) Németországba.
A tízezer lakosra jutó kórházi ágyszám tekintetében a németek állanak legjobban Európában. Magyarország a negyedik helyen áll, és többször felmerült, hogy sok a kórház országunkban. Lehet, hogy erről is szó van a németeknél?

kozgazdasagivizualizacio.blog.hu/2017/01/11/korhazi_agyak_szama_europaban_nem_allunk_rosszul
tulipan
@karma1: Nagyon megnyugtató ilyet olvasni! Ez jelzi legalább nekem, hogy majd valahol, lehet még maqyar "származású" Nobel díjas!
tulipan
@durbincs: Megszólaltál. ostobán tátogó seggnyaló Sügér???
csipetke
@Eriksson: 22:37 Nincs itt semmiféle demagógia.Itthon kéne megfizetni az egészségügyieket,és nem mennének külföldre.Írom már többedszerre.Egyébként Németországban 5-10 éven belül kerül erre sor,de ők előre gondolkoznak,nem úgy,mint orbán,hogy most sem azon töri a fejét,miképpen tartsa itthon az orvosokat,hanem újabb 100 milliárdot sz@anak el stadionokra.Legyünk őszinték.-amihez orbán hozzányúl,az nem arannyá válik,hanem sz@rrá.Egyébként nemcsak az orvosok mennek el,,hanem az ápolók,műtősök, is.
tulipan
@csipetke: "Egyébként nemcsak az orvosok mennek el,,hanem az ápolók,műtősök, is "

Igaz!!! igaz! Egy éven belül 2x voltam kórházban és másodsorra teljesen eltüntek a fiatalabb évjáratú, 30 év alatti ápoónők!!!
Eriksson
@tulipan: Én nem így tapasztaltam. Rengeteg a fiatal medika különböző kórházakban, s mind igen szűk fehér naciban dolgozik. Még gondoltam is, hogy ez valami előírás, hogy látszódjon a csinos fenekük?
Fiúkat viszont már csak elvétve látni, úgy látszik ez a szakma is nőiesedik.
Eriksson
@csipetke: A jó orvos mindenütt megbecsült, csak a pénzre hajtók érzik rosszul magukat. Az ilyeneknek adhatnak bármennyit, akkor sem fognak jobban teljesíteni.
A hivatás nem pénzkérdés.
verőce21
@csipetke: (07:21) Hogyan lehet az, hogy "amihez orbán hozzányúl, az sz@rrá válik", amihez Lölő hozzányúl, az pedig arannyá válik?
Akkor lölőt miniszterelnöknek! Felvirágoztatja néhány év alatt az országot! Jobb, mint Mark Zuckerberg! És nagy állami gyakorlata is van. Orbán meg menjen el strómannak! Hadd bukja el azt a 700 ezer forintját is! :)
tulipan
@Eriksson: Meddig? 2.- 3 hónapig??? Ebben igazad van, az itthon maradük között a szakma tényleg elnőiesedett!!!
tulipan
@Shikari:Te mond csak, vándorcigány seggnyalókám, csak neeeem Kásler Miklós narancsos egészségügy miniszter, legújabb aranyköpését idézted???
tulipan
@csipetke: A hivatalos lakájsajtó!!! Nem tudtad??? :)
tulipan
@Shikari: NA, TE szaros nyrelvű narancsos vándorcigány, ugyan jó szokádotok szerint megint elkéstél néhány évet,de abban igaza van,hogy Hajrá Merkel,
tulipan
Shikar -i Te mond csak, vándorcigány seggnyalókám, csak neeeem Kásler Miklós narancsos egészségügy miniszter, legújabb aranyköpéseit idézted???
tulipan
@Shikari: Szeretnéd, mi? A RÖHEJ az, hogy az ilyen sötét agyatlanokon kivűl, mint TE, akik azt sem tudják, miről karatytolnak, csak nyomják a üket dumát, azt sem tudva, hogy mi ellen is ugatnak, az emberek java részének halvány fogalmia sincs róla MI is LIBERALIZMUS!!!
tulipan
@tulipan: Shikar -i Te mond csak, vándorcigány seggnyalókám, csak neeeem Kásler Miklós narancsos egészségügy miniszter, legújabb aranyköpéseit idézted???
madlaci66
Miért van az, hogy az egyes hozzászólóknál a vita a másik sértegetését és a durva beszédet jelenti?
tulipan
@madlaci66: Tudod, néháyn éve, ezek a narancsoosk akkor pofához jutottak, hogy egyszerűen, mésfajta beszédet képtelenek felfogni, lesöprik!!!
tulipan
@Shikari: A narancsos, szaros szájú vándorcigány, pontosan a férges patkány ótvarabb szinonímája!

Köszi a tippet! :)
tulipan
@madlaci66: Abban is tévedsz, hogy ezeknél a narancsiködösöknél, nincs is , semmlyen témában "vita"!
csipetke
@Eriksson: 10:09 Te miről beszélsz?A hivatás nem pénzkérdés?És hogy csak a pénzrehajtók érzik magukat rosszul?!Akár át is gondolhatnád,amit írsz.Hiába van az embernek hivatása,ha a gyerekétől a családjától egy csomó dolgot meg kell vonnia,mert nincs rá pénz.Már nem tudom,hányadszor írom,ha itthon egy becsületes összeget kapnának,nem mennének külföldre,Mit nem lehet ezen megérteni?A fiamon keresztül sok orvos barátunk van,egyrészük már kiment,a többiek még várnak,hátha normalizálódnak a viszonyok az egészségügyben,bár erre kevés a remény.Tehát:-nemtomhanyadszorra írom,becsületes fizetést,és maradnak.Nem milliókat akarnak,csak hogy ne kelljen ügyeletből ügyeletbe rohanni,hogy a családjukat el tudják tartani,a számláikat fizetni.Mit nem lehet ezen érteni?
csipetke
@verőce21: 11:02 Azt mindenki látja,akinek szeme van,itthon,és külföldön,hogy ebben az országban mindent hagytak szépen lassan tönkremenni.Amivel foglalkoztak,az a sok teljesen felesleges stadion.Tegnapi híradóban hangzott el,hogy idén 100 milliárd megy stadionokra.Az egészségügyre talán jövőre lesz pénz,Ha lőrinc gatyába tudná rázni ezt a lepukkant országot,nosza rajta,intézd...
csipetke
@tulipan: 11:56 Igen,ez mindannyiunkra ráférne...
tulipan
@madlaci66: Mire gondolsz? Neked tán tetszek, ez a narancsos országrablás???
tulipan
@durbincs: Tátogsz, Te narancsos seggnyaló sügér???
tulipan
@durbincs: Tátogsz, Te narancsos seggnyaló sügér??? :)
Eriksson
@csipetke: Az már biztos, hogy az orvostársadalom a műtősök kegyeiért tolong.
Családja és számlája pedig mindenkinek van, azoknak is, akik tizedannyi jövedelmük sincs mint a szerencsétlen orvosoknak.
madlaci66
@tulipan: én nem politizálok. Csak nem értem, hogy mi az értelme annak, hogy alpári stílusban mondja mindenki a magáét, és szidja a másikat. Ki nyeri a vitát? Aki bunkóbb?
csipetke
@Eriksson: 18:16 Igen.Ők a közmunkások.Nem mindig értem,hogy mit miért mondasz,pl "Az már biztos,hogy az orvostársadalom a műtősök kegyeiért tolong"Ha nem is tolonganak,de minden sebész tudja,hogy egy jó műtős aranyat ér,ugyanis ugyanúgy nincs műtős nélkül műtét,mint sebész nélkül,miután ők együtt dolgoznak.Erre már ne válaszolj,mert úgy tűnik,hogy már nem tudsz mit mondani...
Eriksson
@csipetke: Hogyne tudnék. Csak éppen betonra szórt mag.
Amiről írsz, az a munkahelyi kölcsönös jó munkakapcsolat és nem tévesztendő össze a barátsággal. S a gyermeked vélt baráti társasága nem hiszem, hogy belelátást enged NEKED az az ők problémáiba. Legfeljebb feltételezheted azt, ami csupán fikció, és nem kellene körömszakadtodig ragaszkodni hozzá.
csipetke
Miért beszélsz olyan dolgokról,amikről gőzöd sincs?Csak azért írom,hogy ne kombinálj tovább.A fiam,és a menyem több orvossal is összejárnak,mert barátok.Nem értem,ez miért olyan különös?
A továbbiakban csak az eredeti témához szólj,bár már ahhoz sem tudsz új dolgot hozzátenni.Ja,és nincsenek fikcióim,amikhez körömszakadtáig ragaszkodnék.
tulipan
@madlaci66: TE szándékosan nem érted ! Rendben! ENNYI!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.