Több tízezren gyűltek össze hétfőn a németországi Chemnitzben egy ingyenes szabadtéri koncertre, amelyet a szervezők az utóbbi napok erőszakba forduló tüntetései után a "Felkelés a szélsőjobboldali uszítás ellen – Rasszizmus helyett szolidaritás" mottóval hirdettek meg.

Több tízezren gyűltek össze a németországi Chemnitzben egy szolidaritási koncertre
Fotó: Sebastian Willnow/AFP

A rendezvényen estére nagyjából 50 ezren gyűltek össze – jelentette a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság a Szászország tartományi város önkormányzatának becslésére hivatkozva. Hozzátették: rendbontás nem történt, a hangulat nyugodt.

A koncert kezdetén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a tüntetéseket kiváltó halálos késelés áldozatára, egy 35 éves német férfira, akinek megölésével egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.

A rendezvény közben a szervezők adományokat gyűjtenek, a pénz felét az áldozat családjához juttatják el, a másik felét a rasszizmus visszaszorítását célzó programok támogatására fordítják.

Az első fellépő a dancehall stílusú zene legnagyobb hatású kortárs német előadói között számon tartott Trettmann volt, aki a hetvenes években született Chemnitzben, akkori nevén Karl-Marx-Stadtban.

A leghíresebb fellépő a német punkrock egy veterán formációja, a Die Toten Hosen.

A számos civil szervezet és a chemnitzi önkormányzat gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cégének közreműködésével rendezett koncertre Frank-Walter Steinmeier államfő is felhívta olvasói figyelmét egy közösségi oldalon, és ezért bírálatokat kapott. Bírálta a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, arra hivatkozva, hogy a fellépők között van egy zenekar – a Feine Sahne Fischfilet nevű punkegyüttes –, amelyet szélsőbaloldali szervezetként jellemzett 2011-es jelentésében a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi államvédelmi hivatal.

A Többek vagyunk (Wir sind mehr) címmel meghirdetett rendezvény ellen demonstrációt kívánt tartani a német sajtóban jobboldali populistaként jellemzett Chemnitzért (Pro Chemnitz) nevű szervezet és a Türingia a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Thügida) nevű mozgalom. Megmozdulásaikat nem engedélyezték.

Az egykori NDK területén fekvő Chemnitzben nyolcadik napja tart a tüntetések sorozata. A megmozdulásokat kiváltó halálos késelés augusztus 26-ra virradóra történt, a szíriai és az iraki gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.

Az aznap tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

anima
Ez nem a keresztény felebarátiságról szól (SENKI NEM KERESZTÉNY MÁR !!!), és nem is a menekültek mellétiségről, ez a náciellenesiségről szólt - baszd meg !!!
A nácik mindent elpusztítanak - még azt a kevés jót is -, ez az ő védjegyük.
Orbán Viktor, náci.
És ennyi.
Pálinkás Pál
Azért halkan kérdezném...vajon miért nem engedték az ellentüntetést??? Lehet hogy azon többen lettek volna??
És erősen gyenge elmére vall egy ingyenes koncerten megjelentek számát úgy előadni,mennyien tiltakoztak a "rasszizmus" ellen!!!
Kíváncsi lennék,koncert nélkül mennyi lenne ez a szám!!!
1magyar
Azt rasszizmusnak nevezni, hogy megvédenék a saját népüket a gyilkosoktól - árulás.
Talán inkább ébredeznek mérkell gyilkosai ellen.
Jozefina
A németek soha nem fogják a szésőjobbot és a rasszitmust megengedni!!! Ők tanultak hitlerből!!! Sokkal tönn a békeszerető, toleráns ember és nekik van igazuk!!! Aki meg bűncselekményt követ el azt úgy is elkapják és törvényesen elitélik!!
Érdekes módon a magyarok is nyugatra menekülnek és nem keletre. Oda csak orbán és a sleppje megy!!??
wagabund
érdekes, senkit nem zavar, hogy egyre többen tüntetnek a bevándorolt ingyenélő gyilkosok ellen?
persze ez csak a kezdet...mert az ingyenélők még jobban szeretnének élni, és ezt a lehetőséget ki is használják...Merkelt és bandáját mikor állítják nemzetközi bíróság elé? na nem kiskosztümben, hanem rabruhában, rövid láncon..

Mint már írtam, aki kíváncsi arra, hogy' is kellene kezelni a bevándorlást, az nézze meg az "Aranykapu" című filmet valamelyik Filmbox csatornán ..többször is ismétlik ebben a hónapban...

kemény film az biztos...de tanulságos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.