Donald Trump egy keddi interjúban közölte, hogy elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát.

Az amerikai elnök az Axios hírportálnak adott interjújában kifejtette: tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak.

Trump megszüntetné a születés jogán automatikusan járó állampolgáráságot

Fotó: pixabay.com CCO

A várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén világra jött kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot. "Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt" – fogalmazott Trump az interjúban. Hozzátette: "Ez nevetséges. Ennek véget kell vetni".

Donald Trump ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet.

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők emlékeztettek arra: a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, e gyakorlat megszüntetése tehát alkotmányellenes lenne.

Donald Trump, aki régóta ígérte e gyakorlat megszüntetését, lényegében azoknak az érvelését tette magáévá, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban.

A Politico című lap két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár.

A Politico megjegyezte azt is: az elnök információi pontatlanok, mert a világban mintegy 30 olyan ország van, ahol automatikusan jár a születés alapján az állampolgárság.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A barom ha ilyen rendelet lett volna ő se lehet volna amerikai elnök SOHA !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@magyarbakancs: Ugyan, minek? Egy ürességet, nem lehet/kell gyógyítani!!!
tulipan
Dubinbcs: : Mond csak, Te narancsos seggnyaló, Sügér! megmostad már azt a szaros száj-végbeledet mostanába ? magzatszippancs ? meg még igy is fertőzöl itt ? Te moskos, mosdatlan ? Dinka: Pszichiátriára meg kérjen időpontot ? ha mindenki más, már bolond ? de lehetőleg csak 50iq-s ...menj mert az biztosan olcsóbb
tulipan
@durbincs: Narancsos deggnyaló halfaroknyi Sügét! Mit kisérletezel,úgyis hiába, ezért a pszichiátriára véletlenül se kérj időponztot, ha csak nem diszkózni akarsz? ha mindenki más, már bolond ? s 30iq-s ...keress magadnak mert az bizonyosan olcsóbb...
tulipan
@durbincs: Narancsos deggnyaló halfaroknyi Sügét! Mit kisérletezel,úgyis hiába, ezért a pszichiátriára véletlenül se kérj időponztot, ha csak nem diszkózni akarsz? ha mindenki más, már bolond ? s 30iq-s ...keress magadnak mert az bizonyosan olcsóbb.? esstleg elmerülhetsz még a Ploesti bányalóvizeletpáleszed, szokásos napi élvezetében...te vendégromán...
tulipan
@durbincs: Narancsos vezérseggnyaló halfaroknyi Sügét! Mit kisérletezel,úgyis hiába, ezért a pszichiátriára véletlenül se kérj időponztot, ha csak nem diszkózni akarsz? ha mindenki más, már bolond ? s 30iq-s ...keress magadnak mert az bizonyosan olcsóbb.? esetleg elmerülhetsz még a Ploesti bányalóvizeletpáleszed, szokásos napi élvezetében...te dinka vendégromán..
tulipan
@durbincs: Narancsos vezérseggnyaló halfaroknyi Sügét! Mit kisérletezel,úgyis hiába, ezért a pszichiátriára véletlenül se kérj időpontot, ha csak nem diszkózni akarsz? ha mindenki más, már bolond ? s ...keress magadnak 30 I0-sat, mert az bizonyosan olcsóbb.? esetleg elmerülhetsz még a Ploesti bányakcóban, a bányalóvizeletpáleszed, szokásos napi élvezetében...te dinka vendégromán.KULA:..., a másik hasonló romány cigány havrod, Shikari társaságában?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.