Az Európai Bizottság elnöke szerint ha a londoni parlament nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről és a jövőbeni kapcsolatokról szóló, vasárnap Brüsszelben aláírt megállapodásokat, akkor Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki jövőre az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker hozzátette: a Brexitért kizárólag Nagy-Britanniát terheli a felelősség.

Juncker: ha a brit parlament elutasítja a megállapodást, megállapodás nélküli Brexit lesz

Theresa May brit miniszterelnököt fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brexitről tartandó megbeszélésük előtt Brüsszelben 2018. november 24-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.

Juncker azonban a BBC televíziónak adott vasárnap esti nyilatkozatában a névelőt erőteljesen hangsúlyozva kijelentette: ez "a" megállapodás, egyben ez a lehető legjobb megállapodás Nagy-Britannia számára, és ez az egyetlen lehetséges megállapodás.

Én soha nem változgatom a véleményemet napról napra. Ha a (londoni) alsóház nemet mond, akkor nem lesz megállapodás

- tette hozzá.

Ugyanezt hangsúlyozta legutóbbi nyilatkozataiban Theresa May brit miniszterelnök és külügyminisztere, Jeremy Hunt is.

Theresa May pénteken, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió és a BBC rádió közös betelefonálós műsorának vendége volt. Arra a hallgatói kérdésre, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a londoni alsóház nem fogadja el a Brexit-megállapodásokat, May kijelentette: ha a megállapodás "nem megy át, akkor kezdhetünk mindent elölről", és az országra még több bizonytalanság, megosztottság nehezedne.

Hozzátette: a kormány ebben az esetben hiába térne vissza Brüsszelbe azzal, "hogy az embereknek ez az egyezség nem tetszett, kaphatnánk-e egy másikat. Nem hinném, hogy az Európai Unió válasza erre az lenne, hogy tessék, itt van jobb egy megállapodás".

Jeremy Hunt külügyminiszter vasárnap, a megállapodások brüsszeli aláírása után, a BBC televízió interjúműsorában elismerte, hogy "a parlamenti aritmetika próbatételt jelent" a kormány számára, bár szerinte a következő két hétben "sok minden változhat".

Hozzátette ugyanakkor: ha a brit parlament elveti a megállapodást, "abból nem következne automatikusan", hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről.

Jean-Claude Juncker a vasárnap esti BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia kilépéséért az Európai Uniót is terheli-e felelősség.

"Az embereknek évről évre, hónapról hónapra, napról napra azt mondogatták, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága rossz dolog a brit állampolgárok számára, így nem hiszem, hogy az Európai Uniót lehetne hibáztatni e kimenetelért. Ezért Nagy-Britanniát terheli a felelősség, kizárólag Nagy-Britanniát, és senki mást" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Eriksson: Mondjuk elegge szarkasztikusra sikeredett a beirasod...:o)))
Azert a szemelyeskedesedet kikerem magamnak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eriksson
"Ezért Nagy-Britanniát terheli a felelősség, kizárólag Nagy-Britanniát, és senki mást"
Mekkora éleslátás ez öntől Juncker úr.
Marigrinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
szalai331
--Itt találsz meztelen nők a városodban : Huit.Re/Nok
karma1
@Eriksson: Junckernak tokeletesen igaza van: ez KIZAROLAG Nagy-Britannia dontese volt - amit tobbek kozott pont olyan orszagok miatt hozott meg a Kiralysag, mint Magyarorszag, akiknel a britek altal is a kozosbe befizetett penz eltunik nehany oligarcha es stroman feneketlen zsebeben, orban aktiv kozrejatszasaval.
Ha ugy latod, hogy Junckernak nincs igaza, akkor lecci, mondd mar el nekem, megis, ki uldozte ki Britanniat 45 ev utan az EU-bol?
Allatira kivancsi lennek ra.
Arra pedig meg jobban, hogy most mitol sopankodik es sirankozik a potrohos amator focista, amikor farage-zsal a legnagyobb puszipajtasok, es orban maximalis tamogatasarol biztositotta a mocskos jobboldali farage-t. Mi valtozott meg orban hozzaallasaban?
Ez a pasi annyira skizofren mar, hogy halvanylila fingja sincs arrol, hogy kinek mit kene mondania. (orbanrol irom ezt).
karma1
@Marigrinna: @szalai331: Menj a kurva anyadba, de mielobb, es tanulj meg magyarul is, ha mar a Modi beengedett erre az amugyis "not secure" oldalra...
Eriksson
@karma1: Éppen möszjő Juncker éleslátását dicsértem, hogy jönnek ide a magyarok?

Ez az asszonyság annyira skizofren mar, hogy halvanylila fingja sincs arrol, hogy kinek mit kene mondania. (rólad irom ezt). :)))
karma1
@Eriksson: Mondjuk elegge szarkasztikusra sikeredett a beirasod...:o)))
Azert a szemelyeskedesedet kikerem magamnak!
tulipan
Szerencsére, éppen möszjő Juncker jókor volt, jó helyen!!!
Eriksson
@karma1: Akkor átment a szándékom. :)))
A második bekezdést te írtad, én csak átformáztam, és nem személyeskedésnek szántam.
tulipan
@karma1: Bocsi, de ez nem szarkasztikus, hanem zavaros! :)
Jennijina
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
silber13
@karma1: Modi már régen nincs, pedig kötelező lenne, a szemét szerkesztőket meg nyáron egy kulacs vízzel kivágnám a nullarborra, egy kis vezeklő gyalogtúrára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok