Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a devizahiteles perek tárgyában elutasította az OTP Csoport egyes tagjai által 2015-ben benyújtott panaszindítványt – közölte a strasbourgi székhelyű bíróság csütörtökön.

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság ítélete az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt., a Merkantil Bank Zrt., a Merkantil Car Zrt., valamint az OTP Ingatlanlízing Zrt. beadványaira vonatkozik.

Az OTP Csoport tagjai azért fordultak a bírósághoz, mert álláspontjuk szerint a lakossági deviza és forint alapú kölcsönszerződések egyes feltételeinek tisztességtelensége tárgyában 2014-ben hozott magyar törvények sértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény egyes rendelkezéseit.

Az emberi jogi bíróság indoklásában megállapította, hogy a pénzintézetek által vitatott hitelszerződésre vonatkozó szabályok nem sértették a tisztességes eljáráshoz való jogot. A társaságokat nem akadályozták a szerződéses feltételek érdekében kifejtett álláspontjuk kinyilvánításában, érvelésük elutasításának ténye pedig nem jelenti azt, hogy az eljárás tisztességtelen lett volna.

Mint írták, a jogszabályi változásokat bevezető 2014-es törvény arra irányult, hogy a 2008-as pénzügyi válságot követően segítséget nyújtson a fogyasztók adósságproblémái, különösen a deviza alapú hitelek problémájának megoldásában.

A jogszabály nem rontotta a fennálló egyensúlyt a felperes társaságok jogai és a közérdek védelme között – tette hozzá az emberi jogi bíróság.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Jozefina: Magyarul: adtak a szarnak egy oriasi pofont - vagyis a devizahiteleseknek is igazuk van, meg a bankoknak is, minden torvenyes volt, (bar lehetett volna picit torvenyesebb is ), magyarul: nem tortent semmi, lehet oszolni.
Ez a legmocskosabb velemeny es itelet, amit ez a bohoctarsasag hozhatott : mintha teljesen kivul hagytak volna az EGESZ ezzel kapcsolatos nemzetkozi gyakorlatot (peldaul a horvatokat, akik TELJESEN eltoroltek a devizahiteleket es azok tovabbi uzsoravisszafizeteset)

Kivancsi volnek ra, hogy hany bira most az EPP tagja, akinek fontos orban lelegeztetogepen-tartasa

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.