A szudáni állami tévé és rádió bejelentette csütörtök reggel, hogy a hadsereg fontos bejelentést fog tenni nemsokára. A korábbi tüntetések szervezői ennek hatására felszólították a kartúmi lakosokat, hogy gyűljenek össze a hadsereg főhadiszállása – egyúttal a védelmi minisztérium épülete – előtt.

Több ezer embert tett eleget a tüntetésszervezők felhívásának, ülősztrájkra gyűltek össze a minisztériumnál, és Omar el-Besír elnök rendszerére utalva azt kiabálták:

Megbukott, győztünk!.

Ezzel egy időben a hadsereg nagy erőkkel felvonult a tévészékháznál, a védelmi minisztériumnál és a főváros fő útvonalain.

A hadsereg fontos bejelentésre készül

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelik a harminc éve hatalmon lévő Besír távozását. A szudáni vezető 1989-ben jutott hatalomra katonai puccs révén.

Az elnök a tüntetésekre válaszul februárban egy évre szükségállapotot hirdetett, és feloszlatta a kormányt. Március közepén új, szakértői kabinetet nevezett ki a gazdasági válság kezelésére.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.