A Sophia nevű európai uniós földközi-tengeri haditengerészeti művelethez hasonló újabb állami szervezésű missziót sürget a német kancellár. Angela Merkel erről csütörtökön beszélt Berlinben egy katonai ünnepségen, amelyen elbúcsúztatták Ursula von der Leyen volt védelmi minisztert, aki az Európai Bizottság elnökeként folytatja pályafutását.

"Biztosan jó lenne, ha ma megint lenne egy Sophia-küldetés és állami hajók, amelyek mentéssel foglalkoznak" – nyilatkozott Angela Merkel a volt miniszterének tiszteletére rendezett esti ünnepség margóján a Die Welt című lap hírportáljának beszámolója szerint.

A Sophia – korábbi nevén Eunavfor Med – missziót 2015-ben indították az Európai Unió (EU) tagállamai az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására. Az EU-s hajókra felvett emberek fogadása körüli viták miatt az idén tavasszal leállították a tengeri járőrözést, így repülőgépekről folytatódott megfigyelésre, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére korlátozódik a misszió felhatalmazása.

Ursula von Leyent a német hadsereg (Bundeswehr) őrzászlóaljának és katonazenekarának fáklyás, zenés parádéjával búcsúztatták. Az ünnepség szerenád elnevezésű részében – amelyben az ünnepelt által kiválasztott alkotásokat, legfeljebb három zeneművet adnak elő – a Scorpions 1990--es slágere, a Wind of Change című ballada katonazenekarra hangszerelt változatát játszották el.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.