A kormány támogatásával közösségi ház épül a bajorországi magyar cserkészparkban, a beruházás alapkövét szombaton tették le.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az ünnepség után az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy 100 fő befogadóképességű közösségi házzal bővül a Hárshegy Cserkészpark, amely 1991 óta működik a Nürnberg térségében fekvő Kastl-Mennersbergben, az egykori Németországi Magyar Gimnáziumnak helyet adó vár, a Burg Kastl közelében.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a Magyarországon a kommunizmus évtizedei alatt betiltott cserkészmozgalom Nyugaton mindig is a magyarság megőrzésének egyik legfontosabb intézménye volt, és az évről évre megtartott táborok az anyaországtól távol is "egy darabka hazát" jelentettek a fiataloknak.

A diaszpórákban élőknek ma is nagyon fontos a cserkészet a nyelv és a kultúra átadásában, és a kormány kiemelten támogatja ezt a törekvést, hiszen "az ifjúság adja a nemzet erejét, addig van jövőnk, ameddig ők őrzik hagyományainkat, kultúránkat" – mondta Szilágyi Péter.

Hozzátette, hogy az új közösségi ház az egész németországi és nyugat-európai magyarságnak is a központjává válhat, azért is, mert a tízhektáros, erdős-mezős cserkészpark ugyan csak egy félreeső falunál fekszik, mégis szinte a közösség szívében, csaknem egyenlő távolságra Bécstől, Berntől és Berlintől.

Ismertette: a kormány 110 millió forinttal támogatja a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (BUOD) kezdeményezésére indult beruházást, amelynek befejezését 2021 tavaszára tervezik, de az épület alsó szintjét már jövő nyáron használják majd a cserkésztáborozok résztvevői.

Szilágyi Péter ugyancsak szombaton az ausztriai Salzburgban megnyitotta a Határtalanul című magyar képzőművészeti alkotótáborban készült művekből rendezett kiállítást. Az 1993 óta működő Salzburgi Magyar Egyesület szervezésében helyi magyar művészek felvidéki, délvidéki és erdélyi magyar pályatársakkal dolgoztak együtt. Tárlatuk "bizonyíték arra, hogy a művészet valóban képes alkotók, közösségek és egész nemzetek összekötésére" – emelte ki a miniszteri biztos.

Hozzátette: a szintén magyar kormányzati támogatással megvalósult kezdeményezés nemcsak Magyarország és Salzburg között teremt hidat, különlegessége, hogy a Kárpát-medence minden tájáról érkezett művészek a munkáik közös bemutatásával kinyilvánítják a magyarság határokon átívelő összetartozását.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Remélem belefér a keretbe valamelyik naaagy embernek egy kis hajlék építése is, mint egykor Párizsban, ahogy Kékessy Dezső is összehozta a tokaji szőlős üzlettársának a kis lakást.
Lepényleső
Oda igazán minden magyar cserkész elutazhat könnyedén,- a bán áldásával még az idén?
Aki meg nincsen a család ismeretének körében,az álmodozzon továbbra is a faluvégen?
kereső
Már annyian élnek Németországban , hogy diaszpórának tekintendő a létszám?Ők már nem is jönnek vissza?
Jozefina
Kíváncsi leszek, hány külföldön élő magyar gyermek fogja ezt élvezni??? Ez egy ál beruházás, pénzmosás lehet inkább, Talán ha Dachauba vinnék osztálykirándulásra a magyarországi gyermekeket egy kicsivel jobban segítenének megérteni nekik egy diktátor őrült tetteit és, hogy mit eredményez a nacionalizmus???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.